Nu presenteras den virtuella vallokalen. Tanken är att man i den virtuella vallokalen ska lära sig hur det går till att rösta i en vanlig vallokal, säger Pelle Karlsson. Han är en av teknikmentorerna inom Göteborgs Stads dagliga verksamhet för personer med funktionsnedsättningar som har skapat den virtuella vallokalen.

Pelle Karlsson har röstat flera gånger, men han tycker alltid att det är svårt att veta vart han ska gå när han kommer in i vallokalen.

– Det finns som tur är personer i vallokalen som man kan fråga om hjälp, säger han.

Men inför årets val kommer han vara bättre förberedd än tidigare eftersom han har varit med och skapat den virtuella vallokalen där besökarna får gå igenom varje steg som sker när man röstar i en vanlig vallokal. Det handlar om att ta emot valkuverten som man ska lägga valsedlarna i, gå bakom båset för att stoppa sina valsedlar i kuverten och sedan lämna dem till röstmottagaren. Informationen ges på svenska, teckenspråk och flera andra språk.

Lära sig i sin egen takt

Under dagens premiärvisning den 7 juli på Språnget Medias dagliga verksamhet i Alelyckans industriområde var det personer med olika funktionsnedsättningar som fick lära sig mer om att rösta. Efter att ha varit i den virtuella vallokalen fanns det möjlighet att rösta i en testvallokal som byggts upp i rummet.

– Vi önskar att den virtuella vallokalen ska göra att personer i sin egen takt kan lära sig hur det går till att rösta. Vi hoppas kunna nå personer med funktionsnedsättningar, unga förstagångsväljare och andra förstagångsväljare på detta sätt så att de känner sig mer bekväma när det är dags att rösta, säger Jenny Antonsson, planeringsledare på Göteborgs Stads förvaltning för demokrati och medborgarservice.

Jenny Antonsson.

Det är förvaltningen för demokrati och medborgarservice som har gett uppdraget om att ta fram en virtuell vallokal till teknikmentorerna. Idén fick Jenny Antonsson efter att hon sett hur teknikmentorerna under pandemin byggde virtuella rum där personer, som då inte fick vara på sin dagliga verksamhet, kunde träffas. Nu hoppas hon att den virtuella vallokalen ska få fler att känna sig trygga med hur det går till när man röstar för att på så sätt öka valdeltagandet.

– Under de senaste valens demokratiarbete har vi märkt att det har funnits ett behov av att kunna visa hur det går till att rösta innan man kommer till vallokalen. Nu har teknikmentorerna tagit fram en lösning för det behovet, säger Jenny Antonsson.

”Kompetensen finns inom Göteborgs Stad”

– Man behöver inte anställa dyra konsulter för att skapa digitala lösningar. Vi vill visa att kompetensen finns inom Göteborgs Stad, säger André Andersson, stödpedagog med särskilt uppdrag inom välfärdsteknik inom förvaltningen för funktionsstöd.

Så snart förtidsröstningslokalerna öppnar ska teknikmentorerna ta med sig VR-kameror och filma riktiga vallokaler. Det handlar om att filma i ögonhöjd för såväl personer som står och för personer som sitter. Med dessa filmer ska den virtuella valstugan uppdateras i valets slutskede för att den ska bli mer verklighetstrogen.

Fortsatt arbete inför valet

Pelle Karlssons arbete inför valet är inte slut här. Inriktningen på hans arbete är journalistik och nu har han startat sin egen podd, Pelle undrar, som kommer att finnas på streamingtjänsterna Spotify och Anchor. Han och Annie Strand, teknikombud för teknikmentorerna, håller nu på att boka in intervjuer med politiker i nämnden för funktionsstöd.

– Jag ska fråga varför habiliteringsersättningen, som vi som deltar i daglig verksamhet får, är så låg, säger han.

Annie Strand, André Andersson och Pelle Karlsson. Foto: Johan Flanke