"Det känns lite lättare att veta hur jag ska rösta". 50 duvor flög mot den blå himlen och markerade invigningen av valeventet Din röst. Runt 200 personer hade tagit sig till Växthuset i Västra Frölunda, för att möta politiker och ställa tuffa frågor. "Jag fick lära mig mer och tycker det känns lite lättare att veta hur jag ska rösta nu", säger Jacob, en av besökarna.

Foto: Yvonne Lind

Invigningen bjöd förutom på duvsläpp med duvor från Göteborgs brevduveförening också på diktuppläsning. Nästa punkt var paneldebatt där de tio partierna som är representerade i kommunfullmäktige stod på rad och svarade på frågor från besökarna.

Alla som skickat in en fråga får svar

Vissa av frågorna kom från den frågelåda där besökare hade skrivit ner sin fråga i förväg. Frågorna handlade bland annat om habiliteringsersättning, boende och fysiskt framkomlighet.

– Det var jättebra, men jag hade önskat att det fanns mer tid att ställa frågor, säger Emely, som var en av besökarna.

– Alla som har skickat in en fråga kommer att få svar, berättar Camilla Nilsson, som tillsammans med sin kollega Helene Wallensäter arrangerat eventet. Vi ska läsa igenom allt som kommit in i frågelådan och skicka frågorna till politikerna. Svaren lägger vi sedan upp på vår webbsida: https://dinrost.goteborg.se.

”Kul dag och bra arrangemang”

Foto: Yvonne Lind

När paneldebatten var avslutad fanns möjlighet att gå eller rulla runt i den stora salen där partirepresentanterna ställt upp sina bord och laddat upp med broschyrer, pins och allt som hör till. Jacob var en av besökarna och körde omkring för att ställa sina frågor.

– Jag har fått lära mig mer idag, säger han. Det känns som det är lite lättare nu att veta hur jag ska rösta på valdagen.

Att det var fler som var nöjda gick också att läsa sig till i den gästbok som var framlagd. Här hade många skrivit några rader och bland kommentarerna var det tydligt att besökarna tyckte det var en kul dag och ett bra arrangemang. Förutom paneldebatt och demokratitorg kunde besökarna träffa stadens valambassadörer och ”Leva livet”- ett projekt som drivs av föreningen Grunden i Göteborg.

Dagens event var avslutningen av ”Din röst”- ett projekt som pågått i förvaltningen för funktionsstöd med syfte att fler personer med funktionsnedsättning ska göra sin röst hörd genom att delta i hösten val. Eventet riktade sig i första hand till personer som har en insats från förvaltningen, men alla med en funktionsnedsättning var välkomna.