Valstärkande insats där deltagandet är lågt. På Rymdtorget i Bergsjön pratar valambassadörerna Juhaina Swaid och Rajaa Alkorayshi med förbipasserande bergsjöbor om demokrati, rätten att påverka och Sveriges valsystem. Valambassadörerna är en av Göteborgs Stads demokratisatsningar inför höstens val.

Solen gassar på Rymdtorget och från fotbollsplanen hörs jubel när en boll går i nätet. På gräsmattan intill går valambassadörerna Juhaina Swaid och Rajaa Alkorayshi mellan utbredda picknickfiltar. De sätter sig och pratar med en mamma som är nyfiken på vilka de är och vad de gör.

− Vårt uppdrag är att informera om varför det är viktigt att rösta, vem som får rösta och hur du gör, säger Juhaina Swaid.

Fler får förtroende

Förra riksdagsvalet röstade 55,49 procent i valdistriktet Rymdtorget i Bergsjön. Det är den lägsta siffran i hela Göteborg. I staden som helhet var samma siffra 84,28 procent. Nu kraftsamlar Göteborgs Stads förvaltningar, bolag och aktörer från civilsamhället inför höstens val. Det valstärkande arbetet samordnas av förvaltningen för demokrati och medborgarservice och valambassadörerna är en av satsningarna.

Juhaina Swaid menar att valinformation på nätet och i broschyrer inte alltid når fram eftersom många av människorna de möter saknar förtroende för myndigheter och valsystem.

− Men vi har likande bakgrund och kan prata med dem på deras språk. Det gör att de lyssnar och känner att de kan lita på oss. Och ett samtal är alltid det mest effektiva verktyget om du vill nå fram till en annan människa.

Saknar erfarenhet av demokrati

Den vanligaste frågan de får är varför man ska rösta eftersom det ändå inte gör någon skillnad.

− Ett stort antal av de som bor här har flytt från totalitära stater och har aldrig levt i en demokrati eller röstat i demokratiska val, säger Rajaa Alkorayshi.

Hon minns hur det var när hon själv bodde i Irak och skakar på huvudet åt den absurda valsituationen som rådde.

− Visst hade vi val och visst röstade vi − men den enda valkandidat som fanns att välja på var Saddam Hussein.

Valambassadörerna rör sig på gator och torg i sydvästra och nordöstra Göteborg samt Hisingen. De finns med på marknader och festivaler, överallt där det samlas människor, för att informera om valsystemet med val på kommunal, regional och riksdagsnivå och var olika typer av frågor avgörs.

Tipsar om informationskällor

De informerar om att riksdagspartierna har egna hemsidor där man kan läsa om deras politik. Rajaa Alkorayshi berättar att många har letat efter informationskällor som de känner att de kan lita på och är tacksamma för deras hjälp.

− När de förstår hur saker och ting hänger ihop och att de faktiskt kan vara med och påverka sin framtid är det som att ett ljus tänds. Det är en fantastisk känsla som valambassadör att se hur deras tillit till demokratin långsamt börjat växa, säger hon.

Juhaina Swaid och Rajaa Alkorayshi. Foto: Åsa Rehnström