Populärt att rösta före valdagen. Den 26 maj är det val till Europaparlamentet. Men redan nästa onsdag, den 8 maj öppnar förtidsröstningen. I Göteborg kan du förtidsrösta på stadens bibliotek eller i Börshusets entré vid Gustaf Adolfs Torg.

Valmyndigheten: Här kan du förtidsrösta i Göteborg

I valet som stundar väljer medborgarna i EU:s medlemsländer vilka som ska representera dem i parlamentet de kommande fem åren. Vid riksdagsvalet i höstas var det så många som 43 procent av alla röstberättigade som valde att förtidsrösta.

– Det blir säkert något likande nu, säger Jonas Andrén, projektledare för förtidsröstningen på Göteborgs Stad.

 Ingen röstning i Nordstan
Ungefär 170 personer är timanställda i Göteborg för att jobba med förtidsröstningen. Onsdag 8 maj kan du börja rösta. Det går att göra på stadens bibliotek, eller i nära anslutning till.

– I Askim till exempel är biblioteket lite trångt så där håller förtidsröstningen till i en lokal alldeles intill. I Västra Göteborg är det stadsdelskontoret som gäller för förtidsröstningen.

I riksdagsvalet gick det att rösta i Nordstan, men det är inte möjligt nu. I stället går det att förtidsrösta i Börsens entré vid Gustaf Adolfs Torg. Det är även den lokal där det går att rösta ända fram till valdagen.

Röstkorten skickas ut i början av maj
På valdagen röstar i stället du som bor i Göteborg i din vallokal. Adress och öppettider till din vallokal står på ditt röstkort som skickas till din folkbokföringsadress i början av maj månad.

– Du behöver kunna legitimera dig och det är bra om du har med ditt röstkort. Har du inte det kan vi skriva ut ett, säger Jonas Andrén.

För att få rösta i EU-valet ska du vara 18 år senast på valdagen, svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige, medborgare i något av EU:s medlemsländer, är folkbokförd i Sverige och har anmält dig till röstlängden.