Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Kultur & fritid

[Publicerad 2019-10-22]

Var en poolare i bastun

Ingen mat, kroppsvård eller vatten på aggregatet. Var en polare, följ bastureglerna och ta hänsyn till andra! Det uppmanar Göteborgs Stad alla bastubadare i en ny animerad film, som med humor lyfter fram vilka trivselregler som gäller för stadens anläggningar.

Den här veckan är det lite extra fokus på just bastureglerna, med lansering av den nya filmen och utdelning av handdukar till alla bastubadare.

Ingen kroppsvård är tillåten i bastun. Här ska du inte klippa naglarna, ansa skägget eller färga håret, utan bara njuta i lugn och ro av värmen och lugnet. Illustration: Frank & Earnest

– Det är bra för hälsan att bada bastu och våra anläggningar är välbesökta, vilket är jätteroligt. Därför vill vi uppmärksamma bastubadandet lite extra den här veckan, så alla som kommer för att basta får en liten frottéhandduk att sitta på, som de får behålla, samt en informationsbroschyr om vad som gäller i bastun. Framförallt handlar det om att du ska duscha innan du bastar, vara naken och sitta på en handduk, säger Anette Hägnemo, samordnare bad på idrotts- och föreningsförvaltningen.

Lika viktigt som att berätta vad du får göra, är att informera om vad som inte är tillåtet.

– Du får inte hälla vatten på bastuaggregatet, för det blir snabbt för mycket vatten. Sedan får du inte klippa naglarna eller raka skägget eller någon annan typ av kroppsvård. Och så är det självklart fotoförbud både i bastun och i omklädningsrummet.

I stället för textrika skyltar finns numera illustrerande bilder i alla simhallar och motionsanläggningar, som på ett tydligt sätt visar vad du får och inte får göra i bastun och den övriga anläggningen. Det är ett sätt att göra informationen tillgänglig för alla, oavsett ålder och läsförmåga.

– Vi gör den här kampanjen för att uppmärksamma vilka trivselregler som gäller på våra anläggningar, så att det blir så trevligt som möjligt för alla.

Under veckan bjuds vid några tillfällen också på frukt, vatten och kaffe i simhallen.

 


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Se kommunfullmäktiges budgetdebatt 13 november

Sändningen startar klockan 9.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Budgetförslag för 2020, uppföljning av Göteborgs Stads plan för att förbättra hbtq-personers livsvillkor och delårsrapport augusti var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 23 oktober. Läs kommunstyrelsens notiser här

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - goteborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling