Två modeller att välja på. Göteborgs Stad har under flera år erbjudit 65-åringar broddar för att minska fallolyckor. I oktober dimper det ner ett kuvert i brevlådan hos 6 275 personer som fyller 65 under 2021. Beställningen går att göra fram till 15 december.
Sedan 2013, med uppehåll för 2019, har Göteborgs Stad varje år delat ut broddar till de göteborgare som fyller 65 år eller som är äldre än 65 men nyinflyttade. Göteborg var först i landet och flera kommuner i landet har tagit efter initiativet.
– De som skulle erbjudits broddar 2019 har dock inte missat det, för de erbjöds broddar året därpå, förklarar Ann Karlsson, som håller i samordningen av erbjudandet på äldre-, vård- och omsorgsförvaltningen.
Personlig värdekod i brevet
I mitten av oktober kommer ett brev från Göteborgs Stad med erbjudandet till målgruppen. Där finns en personlig värdekod och tydliga instruktioner hur man ska gå tillväga för att ta del av erbjudandet.
Det finns två broddar – helfotsbrodd eller hälbrodd – att välja mellan. Den som beställer ska även ange sin skostorlek.
– Det finns också möjlighet att under vissa tider prova modellerna i butik.
Beställningen sker på webben, men den som inte har möjlighet att göra det kan ringa in sin beställning.
”Passa på”
Ungefär hälften av dem som får erbjudandet brukar nappa. Ann Karlsson tycker att de som får möjligheten ska passa på att ta den. Eftersom erbjudandet inte återkommer till samma person går det inte att ta del av det vid ett senare tillfälle.
– Broddarna kan vara en god livförsäkring som dessutom är gratis för den enskilda. Så passa på att utnyttja det – och framför allt använda dem. De senaste vintrarna har varit väldigt milda. Ishalkan kom sent, i januari, och då hörde många av sig. Men erbjudandet gäller bara till 15 december.
Satsningen kostar Göteborgs Stad ungefär en halv miljon och ingår i det hälsofrämjande och förebyggande arbete som staden gör.
– Att kunna gå ut utan rädsla är viktigt för livskvaliteten. Vi vill förebygga fallolyckorna för det orsakar stort lidande hos de drabbade men det finns också samhällsekonomiska skäl.