Just nu och fram till den femte november visar Börje Rydén sina fotoporträtt av de gamla på Bergsjöhus i en utställning kallad ”Gästerna på Bergsjöhus”.- Bilderna i brunton är helt underbara, tycker enhetschefen för äldreboendet, Annelie Henning.

Hon blev kontaktad av pensionären och bergsjöbon Börje Rydén, som ville ta kort på ”gästerna”, som han sade. Rydén hade kommit i samspråk med en av de boende, Gustav Cejies, utanför husets entré, och blivit så förtjust i honom och intresserad av vilka som bodde där…

Alla sa ja

Anneli Henning fick se prov på Rydéns tidigare porträttfotografering, han lyfter fram det vackra i människor, tände på idén, hörde med personalen och med de boende och deras anhöriga.

– Alla sade ja med något undantag.

Och nu hänger 35 porträtt i caféet på Bergsjöhus för var och en att beskåda.

Börje Rydén har bjudit på sin arbetstid och äldreboendet betalat materialkostnaderna. Personalen gjorde i ordning de gamla för fotografering.

”Roligt att se vackra åldriga ansikten”

– De är som de värsta fotomodeller, säger Bea Jensen, som kommit in för att ta en fika tillsammans med Sigridur Fridriksdottir och Sabrina Mattsson, alla tre arbetar på äldreboendet.

– Det är så roligt att se dessa vackra åldriga ansikten som motvikt mot alla tjusiga unga fotomodeller, tycker de. Även de som är dementa kände stundens allvar när de skulle bli fotograferade.

Biografi om var och en

Till porträtten hör en liten biografi om var och en med namn, ålder, vilket yrke man haft, var man bodde tidigare och när man flyttade till Bergsjöhus.

Börje Rydén, som började arbetet i januari, har också tagit personalens porträtt, som nu sitter på varje avdelning.

Utställning med händer

Han har också fotograferat de gamlas händer. De kommer att visas i en egen utställning i Bergsjöns kyrka från 10 november.

Fotnot:

Utställningen i cafét på Bergsjöhus är tillgänglig vardagar mellan klockan 07.00 och 16.30.

Sista utställningsdagen, onsdag 5 november, finns fotografen Börje Rydén på plats från klockan 14. Den dagen finns möjlighet att se utställningen fram till klockan 19 då den visas i samband med Generationsmässan på Bergsjöhus.

Utställningen kommer också att visas på Stadsbyggnadskontoret 12-24 januari 2004.

Fotografierna går att beställa. Kontakta Börje Rydén, tel 031-48 81 24, 070-400 58 38