Tre Stiftelser, som driver de tre äldreboendena Vegahusen, Otium och Änggårdsbacken i Göteborg, har för andra året i rad nominerats till Arla Foods Guldko i kategorin Bästa seniorservering. Finalen avgörs i april i Stockholm.

Ledstjärnan för Tre stiftelsers verksamhet är ”ett äldreboende där jag själv vill bo”, något som syns bland annat i hur maten tillreds och serveras. En köksmästare och kvalitetsutvecklare med erfarenhet från finkrogar samarbetar med personalen för att ta fram nya recept och utveckla nya tillagningssätt.

Praktiserar på finkrogar

Köket gästas också av kockar utifrån och personalen praktiserar även på finkrogar för att lära sig mer.

– Det är ju trots allt så att om inte maten är god, äts upp och hamnar i magen så spelar det ingen roll hur nyttig den är, säger Linda Martinsson, kostchef på Tre Stiftelser.

– Vi väljer recept och maträtter som passar dem som kan ha tugg- och sväljsvårigheter. Då kan vi göra så det ser lyxigt ut och ingen tänker på att det är anpassad mat.

På Tre Stiftelser firar man förutom traditionella helger som jul, midsommar, påsk och kräftskivor även måltidens dag, semmeldagen, nobelfest, mickelsmäss, Gustav Adolfsdagen och har ”tedans med scones”.

Vinnaren utses 24 april

Arla Foods Guldko – ”matbranschens Oscar” – delas i år ut för nionde året i rad. Syftet är att uppmärksamma särskilda insatser för matglädje och miljöarbete. Tävlingen består av fem olika kategorier: Bästa miljöarbete, Bästa matglädjeskola, Bästa seniorservering, Bästa snabbmål och Bästa matglädjebutik.

Bland de nominerade i kategorin Bästa Seniorservering finns också Askims Matservice i Hovås.

Tre nominerade väljs ut i varje kategori och vinnarna koras vid finalen på Grand Hôtel i Stockholm den 24 april.