"Nu fixar vi det här i tre veckor". Smiddspridningen av covid-19 ökar mycket i Västra Götlandsregionen och vi har fått skärpta allmänna råd att förhålla oss till. Göteborgs äldreboenden vädjar nu till anhöriga att inte komma på besök under de kommande veckorna för att hålla smittan borta.

Göteborgs Stad har ingen laglig rätt att införa besöksförbud på stadens äldreboenden. Ett sådant beslut måste komma från regeringen, som det gjorde i våras. I stället vädjar nu stadens äldreboenden till de anhöriga att avvakta med att besöka sina äldre.

De skärpta allmänna råden för Västra Götaland gäller i första hand fram till 19 november. Folkhälsomyndigheten uppmanar göteborgare och övriga i regionen att inte umgås med andra än dem som finns i det egna hushållet.

– Några av våra stadsdelar beskriver att det var färre besök helgen som gick, så än så länge känns det som att man har lyssnat, säger Babbs Edberg, stadsdelsdirektör i Majorna-Linné och Centrum samt blivande direktör för den nya äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen.

”Lärde oss mycket i våras”

 Under en period fanns ingen smitta alls på Göteborgs Stads äldreboenden, men nu finns några fall här och var. Vecka 44 fanns 36 konstaterat smittade brukare inom äldreomsorg, funktionshinder samt boenden hos social resursnämnd. För v 45 är antalet konstaterat smittade 38.

– Det är såklart oroande. Samtidigt lärde vi oss mycket i våras och har bättre kunskap och beredskap nu, så vi lyckas begränsa den bättre. Men det allvarliga läget som Folkhälsomyndigheten nu går ut med betyder något – vi har en snabbt ökande smittspridning och får vi inte fatt på den kan läget förändras.

Hoppas tre veckor ska hjälpa mycket

 Babbs Edberg hoppas att fler tycker det är okej att avstå besök när det finns en tidshorisont att förhålla sig till.

– Nu fixar vi det här i tre veckor och hoppas att det hjälper så att vi trycker ner smittspridningen, säger hon.