”Läget är ansträngt”. Flera stadsdelar i Göteborg har just nu problem med bemanningen inom äldreomsorgen. ”Läget är ansträngt, vi behöver vikarier nu och över jul- och nyårshelgerna, säger Carina Ekberg Månsson, enhetschef för bemanningsenheten i stadsdelen Västra Göteborg.

Bristen på personal beror på att smittspridningen ökar vilket ger ett extra hårt tryck på verksamheter som äldreomsorg och hemtjänst. Dessutom närmar sig storhelgerna.

– Vi söker i första hand de som har erfarenhet av att jobba med vård och omsorg eller som tidigare haft ett serviceyrke och kanske studerar och behöver ett extrajobb, säger Carina Ekberg Månsson.

Se möjligheterna med att bidra

Men även om man inte har någon tidigare vana är man välkommen att göra en ansökan.

– Vi behöver personal som ser möjligheterna och vill bidra till att ge våra hyresgäster en bra omvårdnad, säger Carina Ekberg Månsson.

Och den som har körkort eller kan cykla är exempelvis extra attraktiv för jobb inom hemtjänsten.

Kan inte ha annan pågående tjänst

Däremot är det viktigt att inte ha någon annan pågående timavlönad tjänst inom vård och omsorg i en annan stadsdel, eller annan kommun i närheten. Det hänger ihop med risken för smittspridning – personalen ska inte röra sig mellan olika verksamheter.

– Jag vill uppmana de som har möjlighet att hjälpa oss att klara de påfrestningar vi står inför att göra en ansökan. Nu gäller det att vi håller i och håller ut – tillsammans, säger Carina Ekberg Månsson.