Öppna hus ska locka fler. Än är det vår, men innan sommaren gör sig påmind, ska cirka 2 000 sommarvikarier rekryteras till äldreomsorgen i Göteborgs Stad. ”Vi erbjuder ett viktigt och meningsfullt jobb. Till sommaren har vi ett stort behov av vikarier”, säger Linda Norlin, verksamhetschef på avdelning vård- och omsorgsboende. 

Uteplatsen på Sockens Vård- och omsorgsboende. Foto: Cordovan communication

– Så om du eller någon du känner söker sommarjobb, får du gärna lägga ett gott ord om äldreomsorgen. Vi tar gärna emot just din ansökan, fortsätter Linda Norlin

Äldre- samt vård- och omsorgsförvaltningen har annonserat lediga tjänster och vikariat på bland annat sociala medier. Nästa steg blir fler öppna hus. Tanken är att den som vill bekanta sig eller har frågor om hur det är att jobba inom äldreomsorgen ska få den möjligheten.

– Vi är med på mässor och anordnar också öppna hus i egen regi. Det är många som är nyfikna och har bra frågor om hur exempelvis rekryteringen går till. Vi har också märkt att det leder till fler ansökningar, säger Charlotte Björk, verksamhetschef på avdelning hemtjänst.

Hemtjänsten har öppet hus i april

På öppet hus får du som besökare möjlighet att ställa frågor om själva jobbet och träffa medarbetare från hemtjänsten. Du kan också få hjälp med din jobbansökan.

I april anordnar hemtjänsten öppet hus på flera platser på Hisingen. Det planeras också för fler öppna hus i andra stadsområden. Information kommer då spridas via exempelvis annonser, flyers och affischer.

  • Kulturhuset Vingen i Torslanda. Onsdag 19 april, Kl. 17–19
  • Hemtjänstens lokal på Selma Lagerlöfs Torg 1. Onsdag 19 april, kl. 14–18
  • Hemtjänstens lokal i Lundby, Östra Eriksbergsgatan 38. Måndag 24 april, kl. 16–19
  • Hemtjänstens lokal i Biskopsgården, Vårväderstorget 5. Tisdag 25 april, kl. 16–19

– Om du eller någon du känner är intresserad av ett meningsfullt extrajobb eller vikariat i sommar, är du varmt välkommen att besöka något eller några av våra öppna hus. Ingen föranmälan behövs. Ta gärna med dig en vän eller två, säger Charlotte Björk.

Vilka krav finns på den som söker?

Du måste vara minst 18 år och kunna förstå och prata svenska. Om du kan andra språk är det ett stort plus, finsktalande är extra meriterande.

– För sommarjobben inom hemtjänsten behöver du även kunna cykla eller köra bil. Du kan också få lite högre lön om du har körkort, säger Charlotte Björk.

Långsiktighet och smidigare rekrytering

Äldre- samt vård- och omsorgsförvaltningen arbetar både kort- och långsiktigt med bemanningen. Ett exempel på den senare är förvaltningens tioårsplan som över tid ska säkerställa en hållbar bemanning, kompetensförsörjning och arbetsmiljö.

Rekryteringsenheten på förvaltningen har också sett över själva rekryteringen. Enligt Tarja Högberg, enhetschef, är det viktigt att förenkla processen vid rekryteringar.

–  Vi vill göra det smidigt för den som söker. I stället för personligt brev har vi börjat med frågor som fokuserar på den sökandes kompetens. När det gäller semestervikariat får du som sökande också svara på exempelvis var i vår stora stad du önskar arbeta och vilket av våra verksamhetsområden du är mest intresserad av, säger Tarja.

Stor förvaltning med många möjligheter

Äldre- samt vård- och omsorgsförvaltningen är Nordens största kommunala vård- och omsorgsförvaltning. Det finns gott om tjänster och karriärmöjligheter inom förvaltningen. Flera medarbetare får också chansen att vidareutbilda sig under arbetstid. Det är några av de viktiga stegen som behövs för att kunna locka till sig personal.

– Vi är en framtidsbransch och arbetar aktivt för att nå dit, avrundar Tarja.