Massage, zonterapi, afrikansk dans - och en våg som avslöjar hur mycket fett man har i kroppen! På torsdagen arrangerar Hälsoteket i Angered stor hälsomässa i Angereds köpcentrum. Nu märks också en ökad tillströmning av män till Hälsotekets träningsgrupper.

Hälsoteket är ett samarbete mellan Gunnareds och Lärjedalens stadsdelsförvaltningar samt Hälso- och sjukvårdsnämnden i nordöstra Göteborg. Här bedrivs hälsoupplysning med temaföreläsningar, kurser, sluta-röka-grupper, mindfulness och en lång rad träningsgrupper, många av dem långintensiva – som sittgympa och lättgympa – för att locka dem som inte är så vana att träna.

Träffar nya vänner

Tidigare var det mesta koncentrerat till Angereds Centrum, men nu arrangeras aktiviteter även i Lövgärdet, Hammarkullen, Gårdsten och Hjällbo.

Under våren deltog totalt 2.500 personer i Hälsotekets arrangemang, de flesta var kvinnor.

– I höst har vi sett en ganska stor ökning och det är framför allt männen som nu börjar söka sig hit, det är mycket positivt, säger Josefin Wångdahl, samordnare på Hälsoteket.

Hon berättar att många kommer lika mycket för att träffa nya vänner som för träningens skull.

– Vi är en perfekt mötesplats där ”invandrare” och ”svenskar” möts naturligt. Även om en del av deltagarna inte talar samma språk så pratar de ändå och hjälper varandra. Med kroppsspråket kommer man långt, säger Josefin Wångdahl.

Kan prova på aktiviteter

– Det är fantastiskt att se hur människor som tidigare varit isolerade i sina hem, som kanske mått dåligt eller aldrig har rört på sig förut finner gnistan och deras ögon börjar stråla.

– Här kan man träna på en nivå som alla klarar av – med eller utan slöja spelar ingen roll, säger Josefin Wångdahl.

Många av Hälsotekets kurser, föreläsningar och träningsgrupper är gratis för dem som bor i Gunnared och Lärjedalen. På hälsomässan på torsdagen kan man också prova på många av aktiviteterna gratis. Drygt 25 utställare medverkar, bland andra Rannebergsbadet, Apoteket, skolhälsovården, folktandvården, NTF, Angeredsgymnasiet, Lärjeåns trädgårdar och Kickis zonterapi.

– Det här är andra gången vi ordnar mässa inne i köpcentrat, en liknande hölls för ett och ett halvt år sedan, berättar Josefin Wångdahl.