”Passar äldre ovanligt bra”. Nu ska alla äldreboenden i Angered få surf- och läsplattor, ipads. Varje avdelning får en till två plattor, så att de äldre lättare kan läsa tidningar, titta på TV eller lyssna på radio från andra länder. Eller roa sig med att spela spel.

– Det handlar om både aktivering, kommunikation och underhållning för våra boende, säger Soledad Danielsson, enhetschef på Hammarhus äldreboende.

– Här bor många personer med andra modersmål än svenska. Med en ipad är det lättare att få tag i information, tidningar och radio och TV från hemlandet.

Passar bra
En annan fördel med en läsplatta, jämfört med en papperstidning, är att den som ser dåligt, enkelt kan förstora texten. Eller till och med låta en syntetisk röst läsa upp vad som står på skärmen.

– Och man behöver inte sitta vid ett bord med en stor dator utan kan ha plattan i knäet och sitta skönt i en fåtölj. Vi tycker att ipads passar äldre ovanligt bra, säger Soledad Danielsson.

Surfplattorna, totalt 40 stycken, har kostat 132 000 kronor i inköp. De delades ut till äldreboendena i förra veckan och ska nu börja användas successivt under våren.

– Än så länge har inte alla avdelningar trådlöst internet, men det håller på att installeras. I slutet på april räknar vi med att det ska fungera överallt, säger Soledad Danielsson.

Kontaktperson på varje enhet
Någon generell utbildning för personalen i att använda ipads har inte ansetts nödvändig, eftersom de flesta medarbetare redan vet hur det fungerar.

– De som inte är så vana vid smartphones och surfplattor kommer att få lite information och genomgång av kontaktpersonen på varje enhet, personer som har erbjudit sig och som kan tekniken, säger Soledad Danielsson.

Angered har tidigare satsat ovanligt stort på ipads i skolorna. I höstas delade stadsdelen ut sådana till alla elever i årskurs F-8. Varje elev fick varsin, personlig platta.

Kan bli ett piano
– Hos oss får man dela på dem. Det viktiga är att tekniken når våra äldre också, så att även de får möjlighet att använda alla tjänster som finns på Internet, säger Soledad Danielsson.

Inte minst ska ipaden vara ännu ett redskap för personalen i arbetet med att aktivera och stimulera de äldre.

– Man kan spela massor av spel och du kan skapa din egen musik med en app som förvandlar plattan till ett piano. Och mycket annat!