Nationella anhörigdagen firas i år för andra gången. På fredagen genomförs fullspäckade program på sex platser runt om i Göteborg. I Majorna invigs samma dag också ett anhörigcentrum på Älvsborgsplan, där anhöriga ska kunna få stöttning och bland annat träffa andra i samma sits.

– Syftet med anhörigdagen är att lyfta fram de anhörigas roll. Visa att vi uppskattar deras insatser”, säger Ulrika Cedervall på utvecklingsenheten Senior Göteborg.

Studiecirklar om anhörigas sjukdomar

I Majorna invigs på fredagen också ett anhörigcentrum på Älvsborgsplan 1, alldeles intill den välkända plaskdammen.

Lena Lindell är projektledare på halvtid.

– Hit ska anhöriga kunna komma för att få stöttning. Vi ska bland annat ha caféverksamhet och ordna studiecirklar om till exempel de sjukdomar deras anförvanter har. Ett annan viktigt inslag är grupper där anhörig kan träffa andra i samma situation och bygga nätverk, säger Lena Lindell.

Anhöriga glömmer bort sig själva

Hon vet att behovet är stort, men det är samtidigt svårt att exakt sätta fingret på hur den enskildes behov ser ut.

– När man frågar de som vårdar är de så fokuserade på sina anhöriga att de oftast inte kommer på något de behöver för sin egen del. Man glömmer bort sig själv i arbetet med att hjälpa, säger hon.

Målgruppen är blandad. Det är dels de som vårdar någon hemma, dels de som har sina anhöriga på ett boende.

– Där kan vi märka att många har slutat odla sina intressen, tappat bort sina vänner och till slut återstår bara besöken på boendet. Vi vill försöka få dessa att tänka lite mer på sig själva, säger Lena Lindell.

Berättar om demens

Sedan finns det även de som vårdat anhöriga som gått bort. Där finns det också stort behov av stöttning för att man ska kunna gå vidare.

På flera andra platser i Göteborg är det också ambitiösa program. På Frölunda Kulturhus underhåller Harry Persson känd från Bräutigams, på Kortedala Forum berättar anhörigstödjare hur stödet ser ut i stadsdelarna, och på Kallebäcks äldreboende pratar Tea Hwit om vad demens är för sjukdom.