Askims Matservice, som lagar mat till alla skolor, förskolor och äldreboenden i Askim, har chans att vinna Arla Foods Guldko – "matbranschens Oscar" - i klassen Bästa Seniorservering. Askims Matservice är en av tre nominerade till finalen i april.

– Jätteroligt att vi kom så långt första gången vi är med, säger Margareta Adler, kostchef i Askim.

– Nomineringen är en bekräftelse på att vi är på rätt väg med vårt arbetssätt och också en sporre att jobba vidare i samma riktning.

”Vi odlar omtanken och känslan för maten”

Så här sägs det bland annat i Arla Foods motivering för nomineringen: ”På Askims Matservice har det länge pågått ett medvetet arbete att få hela kedjan i matarbetet att leva upp till devisen ”Mat är medicin”. Att råvarorna är fräscha är precis lika viktigt som att maten är vackert upplagd.”

Margareta Adler tror själv att nyckeln till framgången ligger i hur man på Askims Matservice tänker och arbetar med maten från grunden.

– Vi jobbar tätt ihop med vårdavdelningar, dietister och sjuksköterskor och är måna om att vidareutbilda och utveckla vår personal. Vi odlar omtanken och känslan för maten – kärleken till maten.

Smör, grädde och kärlek

– Vår slogan har i många år varit att ”vi lagar mat med smör, grädde och mycket kärlek”, säger Margareta Adler och tillägger att just kosten för äldre ska vara energirik och får därför innehålla ingredienser som vi andra bör passa oss för.

Askims Matservice är en del av stadsdelsförvaltningen, men drivs i egen regi, med en egen organisation och egen budget. Varje år levereras 1.158.000 portioner till förskolor, skolor och äldreboenden från 15 olika kök i stadsdelen.

Flera nominerade från Göteborg

– När skolorna är igång handlar det om cirka 4.000 portioner per dag, så det är ganska omfattande, säger Margareta Adler.

Hon ser nu fram emot finalen i tävlingen, som avgörs 24 april på Grand Hotel i Stockholm. Det är ganska god chans att vinnaren kommer från Göteborg eftersom även Tre Stiftelser, som driver tre äldreboenden i Göteborg, är nominerad i klassen. Den tredje nominerade är Danvikshem i Nacka.