En före detta tobaksaffär på Askims torg har byggts om till mötesplats för Askims seniorer. På fredagsförmiddagen öppnade Seniortorget dit Askimsbor över 65 kan komma för att samtala, rådfråga och få hjälp att hitta till andra instanser.

Seniortorget är ett samarbete mellan Askims stadsdelsförvaltning och vårdcentralen och håller öppet mellan tio och tolv på vardagarna. De som arbetar där är en biståndshandläggare, Elisabeth Madsen, och en distriktssköterska, Inger Larsson.

Ingen vård, bara råd

– Att möta människan där hon befinner sig i livet är viktigt. Vi kommer att lyssna in människans behov och lotsa vidare då det behövs, säger Elisabeth Madsen.

Från vårdcentralens sida ges ingen vård, enbart råd.

– Mycket kommer vi att kunna lösa själva. Förutom att samtala om sin livssituation, kan man rådfråga om hemtjänst, mediciner och dylikt. Och framöver kommer vi att erbjuda utbildningsseminarier om bland annat tandvård, inkontinens och kost, säger Inger Larsson.

Askim är liksom flera andra stadsdelar anslutet till Äldrelotsen, Göteborgs Stads servicetelefon för pensionärer, som ofta får frågor av liknande slag.

– Äldrelotsen är bra, men ibland vill de äldre sitta ner och prata öga mot öga om olika saker, och här får vi ihop krafterna både från sjukvården och kommunen, säger Gunilla Lundgren, äldreomsorgschef i Askim.

Hoppas ge äldre bättre livkvalitet

I Seniortorget ingår också ett erbjudande om uppsökande verksamhet till alla äldre än 84 år.

Idén till Seniortorget dök upp i samtal mellan Gunilla Lundgren och den förre chefen för vårdcentralen, Göran Eriksson.

– De gamla besöker ju både oss och vårdcentralen, så vi har länge haft en dialog och samverkat. Då fick vi den här idén om att använda våra resurser tillsammans på ett bättre sätt, med förhoppningen att det ska ge de äldre en bättre livskvalitet, säger Gunilla Lundgren.