Rutschkana för att komma ur sängen, bubbelpool för vattengympa och massor av godis. Så vill sex- och sjuåringar från Kavåsskolan ha det när de blir gamla. Deras utställning "Vem är gammal" ingår i fredagens invigningsprogram för Medichus nya experimentverkstad.

På fredagen inviger Medichus ”Vision Bo Äldre” – en 400 kvadratmeter stor experimentverkstad i Lillhagsparken.

– Den ska användas för att prova tekniska och utformningsmässiga lösningar i full skala. Tanken är att vi ska skapa ett brett samarbete, säger Morgan Andersson, arkitekt och utvecklingsledare på Medichus.

– Förutom att samarbeta med hyresgästerna och stadsdelarna ska vi ha projekt med bland andra Chalmers och Sahlgrenska för att utveckla boendet för äldre, fortsätter han.

Vill ha husdjur

Flera kända profiler medverkar på invigningen. Carin Mannheimer, regissör och författare till TV-serien ”Solbacken” ska tala under rubriken ”Den sista bostaden”.

Bodil Jönsson, fysiker och professor vid Certec, Lunds tekniska högskola, ger sin syn på äldre och design.

Men den mest omvälvande synen på äldre och deras boende står nog sex- och sjuåringarna från Kavåsskolan för.

I utställningen ”Vem är gammal?” de sin vision av framtidens äldreboende. Några vill bo i slott, andra vill bo med sin mamma och en del vill ha husdjur.

Att ha stora rum med många sängar är viktigt – då finns det gott om plats för vänner och släktingar att sova över.

Handlar inte alls om siffror

– Aktiviteter och god mat är också viktigt. De vill ha bubbbelpool så de kan ha vattengympa på onsdagar och fredagar och ett torn för bungyjump. Vi har byggt en modell med hiss och en ramp där man kan putta ner rullstolen, berättar Clas Bilén, lärare på Kavåsskolan.

Begreppet gammal har barnen en självklar tolkning av. Det handlar inte alls om siffror.

– Alla som är äldre än man själv är gammal, säger Clas Bilén.

Medichus förvaltar 700.000 kvadratmeter fördelade på 400 olika adresser i Göteborg. Där bor sammanlagt 7.000 personer varav 6.000 är äldre.

”Färgval underlättar”

– En av Medichus uppdrag är att aktivt bidra till nya kunskaper och se till att de kan integreras i tekniska lösningar ute i verksamheterna. Det kommer nya rön hela tiden, inte minst inom demensforskningen. Det finns många saker i miljön som kan underlätta – bland annat färgval, säger Morgan Andersson.

I den nya experimentverkstaden har man bland annat byggt upp en hel lägenhet från Glöstorpshöjden, ett av de få helt nya äldreboenden som byggs. Personal och ansvariga har haft möjlighet att komma och titta och bekanta sig med material, färg och form.

Dessutom medverkar också medicinhistoriska museet och psykiatrimuseet vid Sahlgrenska universitetssjukhuset med en historisk del i utställningen.