Men rekryteringsbehoven är fortsatt stora. Behovet av ny personal inom vård och omsorg är fortsatt stort, men inom äldrevården är vikariebehovet nu i stort sett täckt inför sommaren. Tack vare en mer övergripande och långsiktig rekrytering räknar man med att klara sommaren – och tittar nu framåt för att klara de ökande behoven även på längre sikt.

Här söker du semestervikariat hos Göteborgs Stad

– Det är en bättre situation än förra året, även om det fortfarande saknas personal på vissa ställen. Det finns fortfarande en del att jobba med, i synnerhet som många vikarier inte har någon form av utbildning med sig och vi fortfarande drabbas av sena avhopp. Men det är en relativt bra situation inför semestrarna, säger Anneli Snis, sektorchef för äldreomsorg samt hälso- och sjukvård i stadsdelsförvaltningen Västra Göteborg.

Anneli Snis.

600 undersköterskor behövs nästa år
Lite längre fram i sommar ser hon att det kan bli aktuellt att stoppa inflödet av nya patienter när det gäller avancerad sjukvård i hemmet. En vård som kräver stora resurser och stor kompetens. Men än så länge är det inte aktuellt med några begränsningar.

– Det är en risk vi ser, men inget som är aktuellt i dag. Och vi fortsätter arbeta för att få in den personal som behövs för att klara de befintliga behoven.

Under nästa år visar prognosen att Göteborgs Stad kommer behöva anställa ytterligare 600 undersköterskor, samtidigt som behovet av vårdbiträden och biträden är fortsatt stort.

– Att läget är bättre än i fjol gör att vi ser att det långsiktiga tänket runt rekryteringarna fungerar, vilket känns väldigt roligt. Sedan står vi med otroligt stort behov av personal inför framtiden, så vi vill verkligen understryka vilket fantastiskt arbete det här är. Hos oss bygger du relationer och gör skillnad i människors vardag precis varje dag.

Över 300 intervjuer på fyra månader
Ett exempel där rekryteringen gått bra är äldrevården i stadsdelen Norra Hisingen. Här har undersköterskan Azra Masic, själv anställd i verksamheten, skött rekryteringen för hela verksamheten.

Andreas Petersson.

– Det är tredje året vi kör den här modellen och det fungerar verkligen jättebra. Eftersom Azra själv jobbar i verksamheten vet hon vad som behövs och det är tydligt att de vikarier som kommer in har fattat grejen, det är inte lika mycket avhopp för att folk inte riktigt har förstått vad jobbet innebär, säger Andreas Petersson, enhetschef på Bäckebols äldreboende

Med början den 15 januari och till slutet av maj har Azra gått igenom 1 200 ansökningar om sommarvikariat, gjort ungefär 300 intervjuer och anställt 134 personer så här långt.

– Sedan har vi en del återkommande personal från förra året och några pensionärer som kommer in och jobbar över sommaren, så vi har anställt folk i en rasande takt. Men äldrevården är fortfarande ett område med stort behov av ny personal, så jag uppmuntrar verkligen den som är intresserad att söka sig till oss. Det här är ett arbete där du får så oerhört mycket tillbaka.

Stort intresse från arbetslösa
Som ett sätt att rekrytera ny personal deltog Andreas Petersson och Azra Masic i slutet av mars på en inspirations- och rekryteringsmässa på Dalheimers hus. Med sig därifrån hade Azra över 200 ansökningar om sommarvikariat.

– Det var fantastiskt bra. Tyvärr föll många bort på grund av svårigheter med språket, men vi vill förmedla att även om du inte fick komma på intervju nu, så finns alla möjligheter när språkkunskaperna utvecklas. Människan är utvecklingsbar och hos oss kan även den som i dag står långt från arbetsmarknaden få arbete, så det finns något att jobba för.