Vård- och omsorgsboendet Gerdas gård i Göteborgs Stad har tio hyresgäster med bekräftad covid-19. Hyresgästerna fått vaccin.

Hur smittan tagit sig in på boendet vet man inte än, men man utgår ifrån att den första smittade är en i personalen. Smittspårning är i gång med fokus på testning av hyresgäster och personal.

– Vi agerar snabbt och effektivt och har rutiner för hur vi ska begränsa smittspridningen. Vi utreder tillsammans med vårdhygien och smittskydd på Västra Götalandsregionen, säger Agneta Caderoth Åstedt, verksamhetschef för vård- och omsorgsboende Sydväst 2 på äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen.

Hur kan personer få covid-19 trots vaccin?

– Det vet vi inte än. Vi utreder tillsammans med vårdhygien och smittskydd på Västra Götalandsregionen.

När fick hyresgästerna vaccin?

– Hyresgästerna fick första dosen 27 december (ett par hyresgäster 8 januari) och andra dosen 19 januari (ett par hyresgäster har inte fått andra dosen än).

Är personalen vaccinerad?

– Hyresgästerna har varit prioriterade och tre i personalen har fått två doser som blivit över. Så fort vi får vaccin kommer resterande personal att vaccineras.

Ska man inte vara skyddad med vaccin?

– Vi behöver smittspåra för att se när smittan kan ha kommit in på vård- och omsorgsboendet. Det kan hända att smittan kommit innan vaccinet har börjat skydda.

Är det en mutation av viruset som finns på boendet?

– Det vet vi inte i nuläget.

Det är ju besöksförbud på vård- och omsorgsboende, har smittan kommit från personalen?

– I detta fall utgår vi ifrån att den första smittade är en i personalen.

Hur många i personalen är smittade?

– Enligt den senaste rapporten är fem i personalen konstaterat smittade och två har misstänkt smitta.

Vilket vaccin används?

– Det är Pfizers vaccin.

Hur mår hyresgästerna och personalen?

– De flesta mår efter omständigheterna bra, men det har såklart skapat en oro och undran om hur det gick till att få smittan trots vaccin. Hyresgästerna har varit i karantän i sina lägenheter sedan smittan var konstaterad.

 

2021-01-28 kl 14:32: Ingressen har uppdaterats.