”Det skyddar oss ju”. Besöksförbudet på vård- och omsorgsboenden i Göteborg har förlängts på nytt och gäller nu till 23 februari. Veronica Karlsson som bor på Svaleboskogen förstod att det skulle förlängas. “Det är svårt både för oss som bor här och för de anhöriga. Men vi måste ändå tycka att det är bra, det skyddar oss ju,” säger hon. 

Svaleboskogens tillhör de fyra vård- och omsorgsboenden i Göteborg som var först med att vaccinera de boende mot covid-19.

Det har snart gått ett år sedan det första besöksförbudet infördes på Göteborgs Stads vård- och omsorgsboenden. Det var den 12 mars och först den 1 oktober kunde boenden öppna igen med restriktioner. När smittorisken på nytt bedömdes vara för stor infördes besöksförbud igen i Göteborg den 13 december och undan för undan har det förlängts.

– Det är många som påverkats på ett negativt sätt. Vi har hyresgäster som haft besök nästan dagligen av anhöriga innan pandemin, säger Lisa Hellsten, enhetschef på Svaleboskogen.

Undersköterskan Claudia Morales Mattiasson har arbetat på Svaleboskogen i 30 år och beskriver det som ett stort levande hus.

– Vi har alltid haft stora aktiviteter dit vi bjudit anhöriga, pubaftnar till exempel. Det är alltid liv och rörelse i korridorerna. Så visst märker man skillnad nu, att det är en pandemi som råder.

Har fått tänka om

Svaleboskogen har precis som andra vård- och omsorgsboenden fått tänka om. Hyresgäster och personal har fått hålla sig på respektive enhet.

– Vi i personalen kan aldrig ersätta en anhörig eller en god vän. Många av våra äldre har bott här länge och många i personalen har också jobbar här länge, vi har starka band både till våra boende och anhöriga. Det har varit ett stort plus för oss under pandemin.

Personalen har haft tätare telefonkontakt med de anhöriga än vanligt och hyresgästerna har fått prata med sina anhöriga digitalt, till exempel via facetime.

– Anhöriga är tacksamma över att i realtid få se hur deras mamma, pappa, syster eller bror mår. Det betyder mer än när vi berättar att de mår bra. Vi försöker hjälpa till och att alla ska bli så nöjda som det går.

Många aktiviteter

Aktiviteterna har fortsatt under pandemin, men på respektive enhet. Aktiveringspedagogen hjälper hyresgäster och personal med vardagliga aktiviteter som musikstund, dans, allsång, sittgymnastik och bingo.

– Vi har firat högtider som vanligt, som jul och nyår. Vi firar födelsedagar och hittar på saker så att det blir festligt. Vi försöker leva som normalt som möjligt på våra enheter.

Svaleboskogen var ett av fyra vård- och omsorgsboenden i Göteborg som fick erbjudande om vaccin till hyresgästerna med start den 27 december.

– Världens bästa julklapp och riktigt lyckosamt att vi fick vara med i den första omgången. De flesta av våra hyresgäster tackade ja och har nu även hunnit få sin andra dos. Det blev doser över så vi kunde erbjuda några ur personalen, som nu också fått två doser, säger Lisa Hellsten.

”Vi ser ett ljus i tunneln”

Hon betonar att det betyder jättemycket för Svaleboskogen att de fått vaccin.

– Vi ser ett ljus i tunneln och framför allt gör anhöriga det. De allra sköraste i samhället har nu fått sin vaccindos.

Veronica Karlsson har bott fyra nästan år på Svaleboskogen och tillhör dem som tackat ja till vaccin.

– Det känns bra, man kan inte vara helt trygg än vad jag förstått.

Hur har du haft det under besöksförbudet?

– Det är svårt både för oss som bor här och för de anhöriga. Vi måste ändå tycka att det är bra, det skyddar oss ju. Jag pratar mest telefon och har daglig kontakt med somliga av mina vänner och får foton på barnen på “paddan”. Men visst längtar man efter att träffas. Jag brukar besöka ett par väninnor regelbundet, men det kan jag inte göra nu, vi får se framåt.

Besöksförbudet har förlängts flera gånger, hur känns det?

– Det kändes lite svårt, men jag förstod att det att det skulle bli så. Hur länge är det nu? 23 februari, det är ju inom överskådlig framtid. Men man kan nästan förvänta sig att det förlängs.

Följer du rapporteringen i tv, radio och tidningar?

– I början, sedan blev det lite mättat och jag har inte följt det så mycket den senaste tiden. Men det är ju förskräckligt att så många dött, vi måste inse att det är en allvarlig sjukdom.