Blodcentralen i Göteborg förbereder sig nu inför årets jul- och nyårshelg med många röda dagar då blodgivningsställena är stängda. ”Vi behöver fylla upp vårt blodlager inför alla helger. Åtgången på blod kan vara stor även under dessa dagar, man kanske tror att det är lugnt på sjukhusen då också men det är det ju inte”, säger Ulla-Britt Frank på Blodcentralen vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– För att känna oss nöjda en vanlig vecka måste vi ha ungefär 1.000 enheter blod i lager, fördelat på alla blodgrupper. Vid blodgivning tappar vi 450 milliliter blod och delar sen upp innehållet i röda blodkroppar, plasma och trombocyter, det vill säga blodplättar, säger Ulla Britt Frank som är planeringssekreterare på Blodcentralen på Sahlgrenska.

Trombocyter måste vara färska

5430_2.jpgDe röda blodkropparna har en hållbarhet på sex veckor och det är dem Ulla-Britt Frank pratar om när det gäller 1.000 enheter.

– Men trombocyterna håller bara i fem dygn och vi måste alltid ha färska trombocyter, de används väldigt mycket inom cancerbehandling. Vi måste hela tiden se till att få in färskt blod och det blir alltid problem vid långhelgerna.

0-negativt passar alla

194A_2.jpg– Vi har ofta brist på 0-negativt blod eftersom det går att använda till alla. Till exempel vid en olycka eller en skada där man inte hinner kolla blodgruppen snabbt så kan man sätta in 0-negativt blod för det klarar alla att ta emot.

Men Blodcentralen har lika ofta brist på de vanligaste blodgrupperna, A-positivt och 0-positivt, som på de mer ovanliga eftersom de också går åt snabbare.

En ask tryffel utlovas

Förutom beredskap inför stora olyckor och operationer kan det också bli aktuellt att transplantera organ under de långa helgerna. Därför vädjar nu Blodcentralen till alla blodgivare att lämna blod.

Utöver den vanliga fikan i väntrummet får den som ger blod inför jul också en ask chokladtryffel.