Cassandra vidareutbilda sig till specialistsjuksköterska inom psykiatri på arbetstid.

En väg till ökad kompetensförsörjning. Sjuksköterskan Cassandra Hellrin fick chansen till en ny yrkesinriktning av sin arbetsgivare inom vård- och omsorg i Göteborgs Stad. När arbetsplatsen behövde psykiatrisk kompetens fick hon erbjudande om att vidareutbilda sig till specialistsjuksköterska inom psykiatri på arbetstid.

– Jag hade velat fördjupa mig inom psykiatri ett tag och med den här lösningen kan jag göra det samtidigt som min arbetsplats får en kompetens som behövs, säger Cassandra Hellrin.

Hennes väg till där hon är idag började när hon var 18 år och läste en bok som utspelade sig på en vårdavdelning.

– Jag blev helt fascinerad av miljön och gick direkt till ett vård- och omsorgsboende och sökte jobb.

”Jag trivdes så bra inom vården”

I Cassandras familj finns många ingenjörer och efter en tid på boendet kändes det som en naturlig väg även för henne. Hon börjande läsa industriell ekonomi men tänkte ganska snart om.

– Det var inte för mig. Jag trivdes så bra inom vården och kände att det är där jag vill vara.

Hon utbildade sig till sjuksköterska och arbetade inom akutsjukvård, barn- och ungdomsmedicin och onkologi. Arbetet med cancerpatienter gav henne en möjlighet att utveckla djupare och längre relationer med patienterna och deras anhöriga. Det var då hon upptäckte hur stimulerande det var att få fördjupa sig och ta hand om både patientens fysiska och psykiska hälsa.

Missnöjd med arbetsvillkor

Samtidigt hade hon börjat tröttna på obekväma arbetstider som inte gav mycket utrymme för ett socialt liv och ville ha mer att säga till om rörande sitt arbete.

– Det var slitigt med universitetssjukhusets treskift, jag hade ett begränsat inflytande över vården och arbetsmiljön och lönen var förhållandevis låg. Så jag bestämde mig för att sökta mig till den kommunala hälso- och sjukvården.

Hon började på vård- och omsorgsboende i centrum, bland annat i Landala, och där arbetar hon idag.

– Jag trivs att arbeta med äldre. Många har ett komplext vård- och omsorgsbehov som omfattar både kropp och själ och vi behöver arbeta holistiskt och ta hand om hela patienten.

Cassandra har tagit mer och mer ansvar för den psykiatriska vården i sitt arbetslag och när en kollega med den kompetensen slutade hittade hon och hennes arbetsgivare en lösning som passade båda.

Ska utveckla den psykiatriska vården

Idag läser hon till specialistsjuksköterska med inriktning mot psykiatri med bibehållen lön. I juni är hon färdig och kan omsätta sina nya kunskaper på jobbet.

– Då ska jag och min chef sätta oss ner för att formulera ett fördjupningsuppdrag åt mig. Tanken är att jag ska arbeta med att utveckla den psykiatriska vården. Många av de äldre mår dåligt och lider av psykisk ohälsa. Min förhoppning är att jag ska kunna bidra till att stärka kompetensen i min arbetsgrupp, säger hon.

Cassandra funderar över det är faktum att hon är tillbaka där hon började sin karriär – inom vård och omsorg för äldre.

– Äldre människor har ett helt liv bakom sig med massor av erfarenhet och kompetens och då är det inte alltid lätt att ta emot stöttning och hjälp av någon annan. Att få bygga upp relationer, skapa tillit och kunna hjälpa dem ger så mycket glädje, säger hon.