Den omfattande om- och tillbyggnaden av Dalheimers hus i Majorna är klar. Första september öppnar friskvårds-, rehabiliterings- och konferenscentret igen– större och med ett helt nytt innanmäte. Nu finns all friskvård på ett våningsplan och antalet platser i korttidsboendet har ökat rejält.

Även om fasaden ser nästan likadan ut som tidigare har det mesta inuti förändrats.

– Vi är väldigt glada att hälsa alla gamla och nya besökare välkomna till ett nytt, vackert hus, säger Lennart Nykvist, projektledare för ombyggnationen.

Friskvården har fått ett eget våningsplan

Renoveringen var efterlängtad. Dalheimers hus, som byggdes 1974, var slitet och i stort behov av fysisk upprustning. Dessutom hade en hel del hänt inom rehabiliteringsområdet under årens lopp.

4328.jpg
– Vi behövde uppdatera vår verksamhet och få bättre struktur på lokalernas placering. Tidigare låg exempelvis bassängen på ett plan och sjukgymnastiken på ett annat, säger Lennart Nykvist.

Att friskvården nu har fått ett eget våningsplan underlättar rehabiliteringsinsatserna. Intill varmvattenbassängen ligger det nya, förbättrade gymmet och strax bredvid finns nya, fräscha behandlingslokaler samt fot- och hårvård.

Restaurangen och köket har vuxit ut i garaget

Övriga sju våningar har också fått en rejäl ansiktslyftning. På undre plan har funktionshinderorganisationer sina kontor. Restaurangen och samlingslokalerna på plan 1 har moderniserats och rymmer nu betydligt fler besökare. I våningen ovanför ligger konferensanläggningen.

Aktivitetscentret har fått nya ateljéer och blivit hela 275 kvadratmeter större. En utbyggnad som var möjlig genom att en del av terrassen togs i anspråk.

– Det är den enda tillbyggnaden vi har gjort. I övrigt har vi ändrat planlösningen genom att flytta väggar. Restaurangen och köket har till exempel fått växa ut i garaget, säger Lennart Nykvist.

Korttidsboendet, som huserar på de tre översta våningarna, har utökats med tio nya platser, från 14 till 24.

Tidsplan och budget har hållit

Att verksamheterna i huset har så skiftande karaktär har komplicerat byggarbetet. Huset är också redan från början ett speciellt bygge, tekniskt sett.

– Det har varit en lång, vindlande resa med en del överraskningar på vägen. Den omfattande asbestsaneringen var också en av dem, säger Lennart Nykvist.

361C.jpg
Totalt har ombyggnationen av de 10.0000 kvadratmetrarna kostat ungefär 80 miljoner kronor. Men trots en del oförutsedda händelser har man kunnat hålla både budgeten och tidsplanen.

Just ny pågår inflyttningen för fullt.

– Det är en hel del pyssel med att flytta in och packa upp allt på rätt ställe i huset, säger Lennart Nykvist.

1.000 besökare varje dag

Dalheimers hus vänder sig i första hand till personer med funktionsnedsättning, men mycket i huset är också öppet för allmänheten. Många besöker restaurangen, biblioteket eller varmvattenbassängen.

– Vi har också en hel del kulturaktiviteter och anordnar både konferenser och personalfester. Verksamheten bygger på en slags omvänd integration – alla är välkomna, säger Kenneth Ericson, chef på Dalheimers hus.

Varje dag har man i genomsnitt 1.000 besökare.

Kronprinsessan inviger i slutet av september

– Dalheimers hus är unikt genom att vi har så många olika aktiviteter samlade under samma tak. Den som bor på vårt korttidsboende har också tillgång till aktivitetscentret, restaurangen och friskvården, säger Kenneth Ericson.

Den 1 september öppnas Dalheimers hus återigen för besökare. Officiell invigning sker den 29 september då kronprinsessan klipper bandet.

4FC8.jpg

Nya solceller på fasaden.