Dalheimers hus, friskvårds- och rehabiliteringscentret för funktionshindrade i Majorna, ska rustas upp och byggas om. Den 10 mars startar den första fasen av det omfattande arbetet. Från och med i sommar stänger bassängen och den öppnar först våren 2009, andra verksamheter får tillfälliga lokaler.

– Det här blir ett jättelyft för alla funktionshindrade, men det kan bli lite knöligt under själva ombyggnadsperioden, säger Kenneth Ericson som är chef för Dalheimers hus.

Ombyggnaden av Dalheimers hus, som är på totalt 10.000 kvadratmeter och har 90 anställda, beräknas kosta 85 miljoner kronor.

– Det är en jättestor upprustning av hela huset som drar i gång nu och som sedan pågår ända till våren 2009. Den behövs verkligen, huset är från 1974, säger Kenneth Ericson.

Bättre anpassade lokaler

Förutom renovering och allmän upprustning kommer även lokalerna att bättre anpassas till den verksamhet man bedriver där. Idag har man till exempel gym och sjukgymnastik på ett plan medan bassängen med 34-gradigt vatten finns på ett annat.

När ombyggnationen är färdig kommer man att ha ett helt plan för friskvård med bassäng, gym och sjukgymnastik.

– Andra förbättringar är att hotellet utökas med 15 platser till 25 och att vårt aktivitetscenter blir större, säger Kenneth Ericson.

Samtidigt flyttar en del handikapporganisationernas kanslier ut från huset och in i lokaler på intilliggande Slottsskogsatan.

Hotellet flyttar till Carlanderska

Till sommaren drar man igång på allvar med ombyggnationen och det är då som effekterna märks allra mest. Bassängen stänger, medan hotellet flyttar till Carlanderska sjukhuset.

– Under tiden får vi hänvisa badande till andra kommunala bad, men de är inte tillgänglighetsanpassade som vårt är med liftar och annat, säger Kenneth Ericson.

På Dalheimers hus webbplats finns exakt information hur och när verksamheterna berörs. Se länken nedan.