Tre jubileer samma dag. Tre jubileer firas på Dalheimers hus den 17 november. Det är 100 år sedan Fritz Dalheimer donerade pengar som blev grundplåten Dalheimers hus, det är 50 år huset började byggas och 30 år sedan Eldorado resurscenter startade.

Franz Dalheimer donerade pengar som utgjorde grundplåten till Dalheimers hus.

“Rättigheternas historia – om livsvillkoren för personer med funktionsnedsättning” är temat för den 17 november på Dalheimers hus. Programmet startar 13.30, se faktaruta, och först ut är historien bakom byggandet av Dalheimers hus. Efter att Fritz Dalheimer donerat pengarna dröjde det 40 år innan de kunde användas. Utifrån förslag från alla föreningar i Göteborg togs beslutet att bygga huset.

– Därför ska vi uppmärksamma betydelsen av det intressepolitiska arbetet och vilken skillnad det gjort för personer med funktionsnedsättning, eftersom Dalheimers hus byggdes upp till ett föreningshus, säger Monika Öhrn, utvecklingsledare på Dalheimers hus.

Om Eldorado

Eldorado resurscentrum jobbar med aktivitet, kunskap och kultur för personer som har svår intellektuell funktionsnedsättning. Under andra delen av firandet står resurscentrum i fokus och hur livsvillkoren förändrats under åren personer med funktionsnedsättning.

– Institutioner har lagts ned och de har fått möjlighet att integreras i samhället, antingen med personlig assistans eller gruppbostäder.

Föreläsning med Dick Harrison

Dagen avslutas med en föreläsning av Dick Harrison, historiker och författare.

– Han föreläser om fattigvård och funktionshinderpolitik de senaste 400 åren, för att uppmärksamma samhällsförändringen som skett ur ett längre perspektiv.

Dans den 16 november

Under dagen går det också att gå en rundvandring i huset, föreningarna i delaktighetsrådet berättar vilket inflytande de har i Dalheimers hus, det bjuds på bakelse och musikunderhållning. På kvällen den 16 november dans till Gentlemen & Gangsters på Eldorado. Även då bjuds det på fika. Det är anmälan till alla programpunkter, se länk till anmälningsformulär nedan.