I Geråshallen i Bergsjön på onsdagar mellan klockan 12 och 14 diskuteras inga tvättbrädemagar. Dunka-dunka-musiken är också långt borta.

Det är damernas med någon enstaka hårdtränande tjej i 20-årsåldern, men desto fler är de lite äldre kvinnorna som njuter av lugnt tempo, småprat och den omedelbara hjälpen från de kvinnliga tränarna. Den största belöningen är säkert det fysiska välbefinnandet men kaffet som står på bryggning tycks inte vara helt oviktigt heller.

Behöver komma igång

Berit har just skaffat sig ett terminskort och är där för första gången.

– Jag behöver helt enkelt komma igång och få ordning på kroppen, säger hon och studerar nyfiket alla apparater omkring henne.

58FA.jpgBerit får en privat visning med inprovning av alla lyft- sträck- och böjmaskiner. Förvirring blandas med skratt och en del pustande.

Ruth Borkenhagen arbetar på Returhusets Friskverkstad och verkar känna de flesta som kommer till Geråshallen. Hon ser vad kvinnorna borde orka med, vad de behöver träna mer på.

Ruths arbete är främst inriktat mot de boende i området. Tillsammans med hälsosamordnaren för personal i förvaltningen, Petra Skoog, driver Friskverkstaden många gemensamma hälsoinsatser i stadsdelen.

– Det har bara framkommit positiva reaktioner på att både boende och personal tränar tillsammans, säger Petra.

Gemenskapen viktig

Kerstin är en av dem som peppats av Petra att börja träna. Kerstin styrketränar numera i Geråshallen varje vecka och ser ut att ha blivit god vän med maskinerna vid det här laget.

– Jag är långtidssjukskriven för både kropp och själ och har inte mått bra alls, säger hon. Hon fortsätter med att hon väl inte direkt sliter ihjäl sig under passen utan gemenskapen är minst lika viktig.

Som ett led i marknadsföringen ordnas öppet hus med gratis prövapå- aktiviteter i Geråshallen ett par gånger om året. Men det brukar vara fullt hus även när det inte är gratisdagar eftersom många boende och anställda i Bergsjön skaffar sig aktivitetskortet som gäller för alla motionsaktiviteter där under ett halvår.

För mer information om Bergsjöns friskvårdsinsatser, ring Ruth Borkenhagen 0706-59 29 63 eller Petra Skoog 031-332 87 46.