– Det är på kvällen ångesten kommer. Ibland mår jag så dåligt att jag känner mig helt värdelös. Niklas tog sin första ecstasytablett när han var 19 och sin sista för drygt ett år sedan. Innan dess hade han inga psykiska problem.

Inte kan väl en sån liten tablett skada min hjärna? Jag är ju ung och stark och vill bara ha lite kul. Ungefär så resonerar kanske ungdomar när dom håller det lilla pillret i handen och för det till munnen. Niklas, som idag är 22 år, växte upp under ordnade förhållanden i en vanlig medelklassfamilj i Göteborg. Det fanns inget missbruk i familjen, skolgången var i stort sett problemfri och han hade kompisar.

– Jag var nyfiken och en nära vän som jag såg upp till rökte hasch, så jag ville också prova.

Kände ingenting

Första gången kände Niklas ingenting men så började han röka lite oftare och gillade effekten. Men några kompisar låg steget före, de hade redan prövat amfetamin, ecstasy och andra droger.

– Jag ville testa ecstasy. Jag hade hört att man mådde så bra, upplevde så starka känslor.

En kväll åkte Niklas och kompisen till några lite äldre vänner som de visste kunde ordna fram droger. I deras lägenhet tog han sin första ecstasy. Effekten kom först efter en och en halv timme.

– Det började pirra i hela kroppen och sedan mådde jag fruktansvärt bra. Det var wow rakt igenom!

Under närmare fyra timmar var Niklas extremt social och pratade intensivt, trots att underkäken rörde sig krampaktigt. Han beskriver det som att allting var ”nytt”, allt upplevdes starkare och annorlunda. Samtidigt fanns en rädsla inombords över hur en sådan liten tablett kunde göra att han mådde så bra. Men han ville uppleva känslan igen, och igen…

Efter den första tablettens rus kände sig Niklas snart som vanligt, han var pigg och hade inga problem att sova.

Började må sämre

Han fortsatte att ta ecstasy men började efter ett tag må allt sämre, vissa dagar orkade han inte ens gå upp. Det kändes som om både kropp och hjärna var utbrända. För att orka fungera normalt tog han ytterligare ”e”, dessutom fortsatte han med haschet och vid några tillfällen även andra droger. Efter ett dygn när han hade tagit flera ecstasy kom hallucinationerna, så verkliga att han kunde känna en hand på sin rygg, hur någon smög omkring i lägenheten, hur olika krafter lurpassade på honom och ville honom illa.

Den egna spegelbilden förvandlades framför ögonen och röster hördes ur väggarna, toaletten – överallt. Niklas blev rädd och insåg att det var drogen som förvred verkligheten och skapade den starka ångest som han så ofta kände.

– Jag berättade allt för en lärare jag hade förtroende för. Det var mitt första steg mot drogfrihet.

Svek och lurade

Under tiden Niklas missbrukade droger begick han kriminella handlingar för att kunna finansiera narkotikan. Han svek och lurade anhöriga och vänner och förbrukade hela sitt sparkapital sedan tidig barndom på droger. I dag vill Niklas utbilda sig för att kunna hjälpa andra som fastnat i drogmissbruk. Han har fått bra professionell hjälp och jobbar aktivt på att kunna hantera sin ångest och bearbeta det som varit.

– Det finns hjälp att få. Man klarar att lämna drogerna om man har en stark vilja och det har jag.

Ecstasyfakta

Ecstasy liknar både det centralstimulerande preparatet amfetamin och den hallucinogena naturprodukten mescalin. Drogen är narkotikaklassad. Första beslagen av ecstasy gjordes 1989 i Göteborg, därefter har konsumtionen ”skenat” enligt den lokala narkotikapolisen. Någon siffra på hur många som använder drogen i Göteborg finns inte men bland ungdomar på fester och i nöjesmiljöer är ecstasy vanligt förekommande. Attityden bland många ungdomar är att ecstasy inte är narkotika utan ett kul piller man kan ta i stället för alkohol. Drogen tillverkas i Holland och Belgien. All hantering kring ecstasy är olaglig, även konsumtionen.

Har du problem med droger?
Hit kan du vända dig:

För ungdomar upp till 20 år:
Ungdomsteamet Mini-Maria Nordost, tfn: 332 74 00
Ungdomsteamet Mini-Maria Centrum, tfn: 701 82 40

Narkotikapolikliniken
tfn: 342 31 94

Kommunens narkomanvårdsgrupper:
Narkomanvårdsgruppen Centrum, tfn: 365 74 57
Narkomanvårdsgruppen Hisingen, tfn: 64 15 41
Narkomanvårdsgruppen Norr, tfn: 332 89 50
Narkomanvårdsgruppen Väster, tfn: 366 06 15

För information
Kunskapskällar´n, Göteborgs stads informationscenter för alkohol- och narkotikafrågor, tfn: 61 28 00/61 28 96