“Blev jätteglad”. Distriktssköterskan Pirjo Palosaari på Fyrväpplingens vård- och omsorgsboende i Göteborgs Stad har fått utmärkelsen Årets covidinsats. Den delas ut av Distriktssköterskeföreningen i Sverige.

Pirjo Palosaari, sjuksköterska och distriktssköterska på Fyrväpplingens vård- och omsorgsboende.

Pirjo Palosaari hör till en av alla dem som kämpat för att minska smittspridningen bland äldre hyresgäster under covid-19. Nu har hon belönats för sitt arbete.

– Det gjorde mig jätteglad. Men det är inte bara jag som ska ta åt mig äran. Det som gjort att vi lyckats begränsa smittan när den väl kommit in på boendet är framför allt att vi jobbat som ett team och haft stor respekt för varandras professioner, säger Pirjo Palosaari, distriktssköterska på Fyrväpplingens vård- och omsorgsboende, Göteborgs Stads hälso- och sjukvård.

Rustad för nya kriser

Hon berättar att ingen visste hur pandemin skulle hanteras i början, det kom nya besked dagligen och personalen fick se till att hålla sig uppdaterad. Därför blev rutiner viktigt. De förde loggbok över patienterna och hade genomgång av skyddsutrustningen varje morgon i flera veckor, så att alla i personalen skulle ta på sig den rätt. Arbetet har gjort henne förberedd inför nya kriser.

– Vi kommer fortsätta att jobba så som vi gör i dag, säger Pirjo Palosaari.

Priset delades ut under söndagen och består, förutom äran, av ett stipendium på 10 000 kronor.