Problemet hos Tele2 nu åtgärdat. På tisdagskvällen 5 april fick trygghetsjouren i Göteborgs Stad indikationer på att vissa trygghetskameror och trygghetslarmen för hemtjänsten inte fungerade. Under kvällen kom det information om 170 misslyckade användarlarm, vilket innebär larm där omsorgstagaren har försökt larma men inte kommit fram.

Sex extra bilar med nattpersonal sattes in för att täcka upp områden där larmen inte fungerade. Trygghetsjouren och hemtjänsten fortsätter att följa upp de misslyckade användarlarm som kommer in.

Tele2 har meddelat att nattens driftstörning är över och att allt nu ska fungera som det ska.

”Störningar i systemet släpar efter”

— Det som återstår för oss är att starta om de larm som berörs och följa upp de misslyckade användarlarmen som kom in under natten. Med andra ord en del eftersläpande störningar i systemet återstår men grundproblemet att Tele2 inte fungerar är åtgärdat, säger Daniel Falkemo, enhetschef på Trygghetsjouren.

Vilka konsekvenser har det fått för omsorgstagarna?

—  Såvitt vi vet idag så är har det inte fått några allvarliga konsekvenser för omsorgstagarna. Vi har inte fått reda på någon som kommit till skada men vi behöver fortsätta följa upp de larmen som inte gått fram. Vi kommer ha extra personal inne även under dagen idag, säger Marie Skoglund, verksamhetschef hemtjänst natt- och larm.