Äldrelotsen, Göteborgs servicetelefon för pensionärer, fick ta emot 5.113 samtal under 2007, ungefär lika många som året före. De allra flesta handlar om sjukvård. I vår ansluter sig också Hisingens sex stadsdelar med 11.000 pensionärer.

– Tidigare har ungefär 40 procent av samtalen gällt sjukvårdfrågor av olika slag och så var det även under 2007, cirka 2.000 samtal handlade om vårdcentraler, sjukvårdsupplysning och liknande, säger CeGe Ullaeus, projektsamordnare för Äldrelotsen.

Flest samtal på måndag förmiddag

Äldrelotsen startade 2004 i ett par stadsdelar i Göteborg och har sedan utvidgats så att numera cirka 20.000 pensionärer i åtta stadsdelar kan använda den. Mönstret för när pensionärerna ringer och vad de ringer om etablerades direkt.

– Det skedde häpnadsväckande snabbt, redan första kvartalet. Sedan har det ökat i volym allt eftersom vi har utökat, men strukturen på ringandet och ämnena ändrar sig inte, säger CeGe Ullaeus.

– Det kvittar om det är sommar eller vinter, vi har ungefär 20 samtal per dygn utslaget på en längre tid. Fast på måndag förmiddag har vi absolut mest, då kan det vara 55 samtal på två timmar, berättar CeGe Ullaeus.

Den 1 april ansluts även Hisingens sex stadsdelar till Äldrelotsen.

Göteborgs koncept sprids i landet

– Då kommer ytterligare nästan 11.000 pensionärer med. Det ska bli intressant att se om det innebär nån förändring i mönstret, men jag tror inte det, säger CeGe Ullaeus.

Göteborg var först i landet att starta en äldrelots och nu följer andra kommuner efter.

– Huddinge och Botkyrka är på väg att starta, efter att ha varit här och studerat och hämtat kunskap. Och nyligen hörde Hässelby i Stockholm av sig och ville veta mer, så vårt koncept sprider sig, konstaterar CeGe Ullaeus.

1940