Nya moderna boenden. Göteborgs Stad inviger två nya vård- och omsorgsboenden fredagen den 6 maj. De heter Dunfin och Silvergruvan, ligger vid Selma Lagerlöfs torg och har den senaste tekniken bland annat när det gäller trygghetslarm.

De första hyresgästerna på Dunfins vård- och omsorgsboende flyttade in i december 2021. Det finns 56 lägenheter, i 50 av dem bor personer som tidigare bodde i Backahus vård- och omsorgsboende och de sex övriga lägenheterna fick omgående nya hyresgäster.

Utformningen av boendet bygger på aktuell forskning där möbler och färger har valts för att hyresgästerna ska må bra, det gäller både på Dunfin och Silvergruvan.

– Interiören på Dunfin är inspirerad av Nils Holgerssons underbara resa av Selma Lagerlöf. Varje enhet har ett landskapsnamn och landskapsblommorna finns på väggarna, berättar Marita Jernfors, enhetschef.

Många gemensamma utrymmen

I huset finns tolv gemensamma utrymmen som används dagligen. Det finns även ett aktivitetsrum i bottenplan med karaoke och stor tv.

– Där brukar vi ha allsång, filmfestival och karaokekvällar. Rummet används mycket nu när restriktionerna släpps.

Hur känns det att ha invigning och öppet hus?

 – Helt fantastiskt. Det är öppna, stora och moderna lokaler. Vi arbetar mycket med välfärdsteknik och digitalisering, med möjlighet att bygga in ännu mer digital teknik och möta framtidens behov. Vi har fint ljusinsläpp och en fantastisk innergård som är vindskyddad. Där finns ett växthus och vi kommer ha skördefest i höst, säger Marita Jernfors som även tycker det är bra att boendet ligger centralt med närhet till service och bostadsområden.

Silvergruvans vård- och omsorgsboende är också ett modernt boende med ny teknik. Boendet har 60 lägenheter. De första hyresgästerna flyttade in i februari 2022 och i dag bor 25 personer där.

Alla hyresgäster är nya, all personal är ny och huset är nytt, säger Maria Pettersson, enhetschef för vård- och omsorgsboendet.

Finns även korttidsboende

I samma byggnad som Silvergruvans vård och omsorgsboende finns även Silvergruvans korttidsboende med 40 platser. De flyttade in under vecka 3 i år.

Hyresgästen i centrum

Lägenheterna på Silvergruvan är ljusa och ca 35 kvadratmeter stora och nästan alla har egen balkong eller uteplats. Likaså är varje lägenhet utrustad med egen tvättmaskin och torktumlare (det finns även på Dunfin). Det finns en helt nyanlagd trädgård med planteringar och olika sittmöjligheter. I huset finns även många olika gemensamhetsutrymmen och lite större både inglasade och vanliga balkonger.

– På Silvergruvans vård och omsorgsboende kommer vi att jobba med hyresgästen i centrum och mycket med personcentrerad vård och omsorg tillsammans med Ramona Schenell, filosofie doktor i vårdvetenskap. Med henne som guide kommer vi att bli experter på att se individen.

Hur känns det att ha invigning och öppet hus?

– Det känns jättebra och roligt att ha den nu när allt börjar att komma igång och alla möbler kommit på plats. Vi har en tom enhet där vi på fredag kommer att visa hur en lägenhet ser ut.

Invigningen på Dunfin och Silvergruvan är klockan 14 – 16 fredagen den 6 maj. Daniel Bernmar från äldre samt vård- och omsorgsnämnden invigningstalar och klipper band på båda ställena. Det blir musik, underhållning, snittar, tårta, bubbel och kaffe.

Läs mer om respektive boende i länkarna nedan.

Innergården på Dunfins vård- och omsorgsboende har bland annat ett växthus. Marita Jernfors är enhetschef.