Vill nå ut till fler föräldrar. Mitt under pandemin fick Tynnered en ny familjecentral som samlar barnhälsovård, föräldrastöd och öppen förskola under ett och samma tak. Nu invigs den officiellt med Öppet hus den 29 september.

Anne Aldebrink, samordnare på Familjecentralen.

−  Här kan du träffa andra föräldrar och barn på öppna förskolan. Vi har en pedagogisk verksamhet med sångstunder, skapande och fika till självkostnadspris, säger Anne Aldebrink, samordnare på Familjecentralen.

– På familjecentralen kan du också få hjälp med frågor som rör dig och din familj, exempelvis kring mat, sömn eller parrelationen, fortsätter hon.

”Ett sätt att visa att vi finns”

Familjecentralen på Opaltorget, som vänder sig till föräldrar som väntar barn eller som har barn upp till sex år, öppnade i december 2020. På grund av pandemin blev det ingen officiell invigning då. Det ska man råda bot på nu med öppet hus den 29 september.

Det blir poängpromenad, blodtryckskontroll, drop−in−vaccination för covid−19, vårdstation för sjuka gosedjur, sagostund, fika, musik och fiskdamm för barnen.

− Det är ett sätt för oss att visa att vi finns, så att alla föräldrar känner till vad vi har att erbjuda, säger Anne Aldebrink.

Erbjuder språkträning och samhällsorientering

Det finns tio familjecentraler runt om i Göteborg som alla erbjuder ett samlat stöd till föräldrar. Du kan besöka BVC och öppna förskolan, få hjälp av barnmorskor samt få individuellt anpassat föräldrastöd.

− Att bli och vara förälder är omvälvande och det kan vara skönt att få prata och rådgöra med någon utanför familjen, säger Anne Aldebrink.

Specifikt för familjecentralen Opaltorget är att man erbjuder språkträning och samhällsorientering till föräldrar med annat modersmål.

Hembesök och föräldrastödjare för nyblivna föräldrar

− Om du inte kommit in i samhället innan du får barn är det lätt att den processen kommer av sig när barnet är fött och du blir isolerad hemma. Det vill vi motverka med språkträning och samhällsorientering.

Nyblivna föräldrar som listar sitt barn på Närhälsan vårdcentral Opaltorget erbjuds även sex hembesök av en BVC sköterska och en föräldrastödjare, föresatt att det är deras första barn eller första barn fött i Sverige.

Familjecentralen Opaltorgets Öppet hus är ett samarbete med Närhälsan Opaltorgets vårdcentral och pågår mellan klockan 13–16.