Mitt bland nappar, vagnar och mjuka gosedjur på Baby & barn-mässan kommer även Göteborgs Stads socialtjänst att ha en stor, välkomnande monter. Det ständiga sökandet efter trygga familjehem till barn som far illa går vidare.

– Vi vill inte skoja till det med en massa färger och tingeltangel, det blir det nog i övermått ändå på mässan, säger Lotte Hasselgen på Familjehemsprojektet medan hon väljer material att smycka sin monter med.

Det är första gången Familjehemsprojektet är med på Baby & barn, när årets upplaga går av stapeln på Svenska mässan nu i veckoslutet. Bland ett hundratal utställare ska man göra sitt bästa för att locka till sig några av de förväntade 10.000 besökarna.

Letar i folkmassor

­– Vi vill synas i alla sammanhang där det finns människor som kan vara intresserade av att hjälpa barn. För några år sedan var vi på Bok- och bibliotek, då hajade många till när socialtjänsten plötsligt dök upp bland alla böcker och papper, och i Trädgårdsföreningen under Göteborgskalaset möter vi många som är intresserade, säger Lotte Hasselgren.

Behovet av familjehem är ständigt stort, i Göteborg precis som i övriga landet. Cirka tusen barn i Göteborg är placerade i någon form av familjehem, men det finns en ständig ”kö” på ett 50-tal barn som är i behov av att få komma till en lugn och stabil miljö när den egna familjen inte fungerar.

Inget minskat behov

– Vi ser tyvärr inga tecken på att behovet minskar, däremot blir det allt svårare att hitta familjer som vill ställa upp och ta emot barnen, säger Lotte Hasselgren.

Inte minst letar man efter så kallade kontaktfamiljer, ett frivilligt, positivt bistånd en helg i månaden som föräldern själv ansöker om. Till exempel ensamstående mammor utan nätverk, som får tillfälle att andas lite, samtidigt som barnet får kontakt med fler vuxna att söka stöd hos.

Fotnot:
Utöver montern på mässan planerar Familjehemsprojektet två informationsträffar framöver, i sina egna lokaler i Kajskjul 46:
• 3:e maj kl 18.30-21.00 om att vara familjehem.
• 4:e maj bjuds det på soppa och öppet hus mellan kl 14 och 19, samt information om att vara kontaktfamilj.

Intresserade är välkomna att kontakta Lotte Hasselgren, telefon 0707-80 04 95.