Har du någon gång lagat till ett ton julmat hemma i köket? Det är just vad familjen Håkansson gör – varje år. Maten och ett par hundra julklappar delar de ut till alla avdelningar på Drottning Silvias barnsjukhus. Mattias Håkansson är tomte för 16:året i rad. Men numera sitter tomten i rullstol och har tappat sitt tal.

Sedan 1988 har Mattias Håkanssons stiftelse sett till att alla avdelningar på Drottning Silvias barn sjukhus får ett komplett julbord, dricka, godis, frukt och bröd.

– Vi åker upp med 1.000 kilo jul mat till barnsjukhuset varje år. Det mesta av maten lagar vi till hemma i köket.

Mamma Ann-Margret steker till exempel 60 kilo revben i sin lilla ugn varje år, berättar pappa Claes-Håkan. Maten kommer från sponsrande företag liksom ett par hundra leksaker som ska slås in i julklappspaket.

Det började med att Mattias var epileptiker och lätt utvecklingsförsenad som barn. När han var ett år, åkte han in akut på julafton till Mölndals sjukhus. Claes-Håkan jobbade skift, så Ann-Margret var där själv med barnen.

– Eftersom Mattias var sjuk, var jag helt fokuserad på honom. Jag glömde bort storebror Fredrik som satt ensam på julafton i sjukhusets personalrum och såg på TV. Det enda han hade att äta var en låda clementiner.

Detta födde tankarna på att göra något för alla barn, syskon och föräldrar som är tvungna att fira jul på sjukhus.

Är man tomte så är man…

När Mattias fördes över till Drottning Silvias barnsjukhus, fanns där bara Barncancerfonden. För alla andra barn fanns det inget, och det tyckte Mattias var orättvist. Bland annat därför bildades Mattias Håkanssons stiftelse 1988. Stiftelsen är till för alla barn oavsett viken sjukdom de har.

– Alla barn har samma värde. Det är bara vi föräldrar som gör skillnad på olika sjukdomar, barn gör det inte, menar Ann-Margret.

På julaftons morgon åker familjen upp till barnsjukhuset tidigt på morgonen. Förr jagade Mattias runt på avdelningarna för att hinna dela ut alla paket. Idag sitter tomten i rullstol och kan inte längre svara på barnens frågor.

– Mattias fick en leveråkomma och biverkningar från läkemedel gjorde honom totalförlamad. Han miste talet och fick en förvärrad hjärnskada, berättar Ann-Margret.

Trots sina handikapp är Mattias fortfarande tomte på barnsjukhuset. Är man tomte, så är man, verkar hans ögon vilja säga.

– Vi vill att familjerna ska kunna fira en så normal jul som möjligt på sjukhuset. Detta är vårt sätt att tacka för all den hjälp vi fått med Mattias, säger Claes-Håkan.

Ständigt pusslande

Förutom aktiviteterna under julen, bjuder stiftelsen hela sjukhuset på cirkus i början av sommaren. De har också sett till att avdelningarna fått tv- och videoapparater, paraboler, tv-spel och leksaker.

– Små resurser kan ge väldigt mycket tillbaka. Det är ett ständigt pusslande varje år för att få pengarna att räcka till. Ofta får vi skjuta till pengar själva för att barnen ska få sina julklappar. Därför blir man jätteledsen när folk går in på barnakuten och stjäl videoapparaten. Eller när man bryter sig in på sjukhuset och stjäl våra insamlingsbössor – vilket har hänt.

66CE.jpg
Familjen Håkansson planerar utdelningan av klappar på barnsjukhuset. Foto: Peter Svenson