För bättre munhälsa. Vill du veta hur du kan få bättre munhälsa? Då kan det vara värt att göra ett besök i Fluorbaren på Stadsbiblioteket 300m2. Den bemannas av en “bartänder” som bjuder på munskölj, tips och råd. Nästa tillfälle är 3 oktober.

Maria Andersson och Erika Svenske, verksamhetsutvecklare på Hälsolots Centrum Majorna-Linné.

Fluorbaren arrangeras av Hälsolots Centrum Majorna-Linné, Stadsbiblioteket 300m2 och Folktandvården Västra Götalandsregionen.

– Vi brukar ha aktiviteter på biblioteken. Nu när Stadsbiblioteket 300m2 finns på ny adress vid Gustaf Adolfs torg, tycker vi det är extra viktigt att ha en aktivitet där, säger Erika Svenske, verksamhetsutvecklare på Hälsolots.

Roligt sätt att lyfta munhälsa

Hälsolots letar ständigt efter nya sätt att nå ut med sitt budskap att utjämna skillnaderna i hälsa och har samarbetat med Folktandvården i drygt fem år.

-Fluorbaren är ett roligt sätt att lyfta munhälsa på och människor blir nyfikna när det står en “bartänder” i en fluorbar, säger Erika Svenske.

-Det är också otippat att Folktandvården är på ett bibliotek. Vi gillar att vara på platser där kulturen och vården möts, vi tror det är effektivt, säger Maria Andersson, verksamhetsutvecklare på Hälsolots

Lyckat första tillfälle

Första tillfället för Fluorbaren för hösten var den 5 september och det blev lyckat berättar verksamhetsutvecklarna.

Klinikchef Fredrik Magnusson och tandhygienist Ice Chariat från Folktandvården Gibraltar i Fluorbaren på biblioteket 300m2.

– Vi valde att ha aktiviteten på lunchen när det är som flest människor på biblioteket. Många hade ätit lunch och tyckte det var fantastiskt bra att kunna fluorskölja efter att de ätit. De står där och sköljer en minut och då har “bartändern” möjlighet att ge råd innan de spottar, säger Erika Svenske.

Förebygg med enkla medel

“Bartändern” kommer från Folktandvården och på disken finns det en barmeny med vad man kan få i baren. Det är inte bara fluorsköljning utan också tips om munhälsovård, tandvårdsprodukter och information om frisktandvården.

– De som kommer får veta att de med enkla medel kan förebygga karies och problem med hjälp av munskölj, det uppskattar många. Det finns en ekonomisk aspekt i det också. När de sköljer har tandhygienisten möjlighet att berätta  om att det finns stöd och olika erbjudanden för personer med besvärliga ekonomiska förutsättningar. Så det är flera nivåer i det här, säger Erika Svenske.

Det blir ytterligare två tillfällen på Stadsbiblioteket 300m2 med Fluorbar med “bartänder” i höst den 3 oktober och 7 november klockan 11.30-12.30.