Storås ridklubb och det mångkulturella ungdomscentrat MKUC har utsetts till Årets rökfria föreningar i nordöstra Göteborg. Båda föreningarna har genomfört "gedigna tobakspreventiva insatser" under året och får dela på prissumman 10.000 kronor.

– Vi vill synliggöra föreningar som arbetar mot tobak, säger Freja Bramsen, projektledare för Angereds närsjukhus hälsofrämjande projekt Rökfri zon nordost.

– Tobaksrökning är ett utbrett problem i nordost. Det här är ett sätt att engagera föreningarna i arbetet mot tobak och visa att det lönar sig att arbeta hälsofrämjande, fortsätter hon.

Ovanligt många rökare i nordost

Storås ridklubb har med sin satsning Rökfria ryttare genomfört temaveckor där medlemmarna fått lära sig mer om tobakens skadeverkningar genom bland annat tävlingar och utbildningar.

MKUC arbetar aktivt mot alkohol, narkotika och tobak. Under året har de genomfört en drogkonferens och utbildningar för sina medlemmar.

Projektet Rökfri Zon Nordost drog igång i våras, mot bakgrund av att det finns ovanligt många rökare i de nordöstra stadsdelarna. Och därmed också hög dödlighet i lungcancer, KOL och hjärtinfarkt. Bland männen i Bergsjön är dödligheten i lungcancer mer än dubbelt så hög som i övriga landet.

Fotnot:
Priset delas ut i Hammarkullens Folkets Hus på tisdag 17 november under den tobaksfria veckan. Tävlingen är ett samarbete mellan Angereds närsjukhus och stadsdelarna Bergsjön, Gunnared, Kortedala och Lärjedalen.