Frilansjournalisten och författaren Catherina Ronsten tänker skriva en bok om de positiva sidorna av vården i Sverige. Därför efterlyser hon nu berättelser från patienter, personal och anhöriga om möten som fått en avgörande betydelse i personens liv.

– Jag vet att det finns massor av härliga vardagsberättelser om betydelsefulla möten som bara väntar på att få bli berättade och jag hoppas att jag i och med efterlysningen kommer att få in tusentals svar, säger Catherina Ronsten.

Stort eller smått

Vad hände? Vem sa vad och varför? Vad betydde det för dig? På vilket sätt har händelsen påverkat dig idag? De frågorna hoppas Catherina Ronsten få svar på i berättelserna.

– Det kan vara hur stort som helst eller hur litet som helst, allt från en liten klapp på kinden till ett jättestort möte. Det viktigaste är att det är betydelsefullt för den person som berättar, sen spelar det ingen roll att den som sa eller gjorde något kommer ihåg det eller inte, jag själv bär ju med mig det.

Fick tuff hjälp

Catherina som själv led av svår acne mötte för femton år sedan en sjuksköterska på Sahlgrenskas hudklinik. Hon sa några ord som kom att bli en stark ledstjärna i Catherinas liv.

– Hon sa att jag måste acceptera min sjukdom och utgå från det, vilket ju inte alls var vad jag förväntade mig och ville höra över huvud taget. Det var som ett få ett knytnävsslag rakt i magen för det var en stor sorg hos mig att se ut som jag gjorde men så här efteråt när jag tänker tillbaka så hjälpte hon mig oerhört mycket

– Jag använder det i livet varje dag, så jag är väldigt tacksam över att hon sa som hon sa och jag skulle gärna vilja få tag på henne också för att tacka henne för att hon vågade vara så tuff.

5892.jpgVardagshjältar i vården

Boken om de goda berättelserna från vården kommer att innehålla ett hundratal röster från hela Sverige varav tio längre intervjuer och 90 korta historier, citat och dikter som alla visar på hur betydelsefullt mötet mellan patienter och personal kan bli.

– Det skall bli en bok till de många människorna som dagligen gör hjälteinsatser inom vården. En bok som ger mer och sprider solsken. De som jobbar inom sjukvården är värda all vår respekt, säger Catherina Ronsten.

Hon har tidigare skrivit ”Betydelsefulla lärare – en samling berättelser om lust och växtkraft” som såldes i över 11 000 exemplar.

Bakom publiceringen av boken ”Betydelsefulla möten” står Landstingsförbundet, Kommunal och Vårdförbundet.

Läs mer på länken nedan om hur du kommer i kontakt med Catherina Ronsten.