”På fredagskvällen längtar jag till måndag”. Renato Hellstenius och Anders Nielsen är två av stamgästerna på restaurang Dickson. De lärde känna varandra på restaurangen, lunch som från början var en måltid på dagen, ledde fram till en vänskap, gott skratt och ett socialt umgänge.

Johann Von Knif Kjellberg, enhetschef vid avdelning service på äldre- samt vård- och omsorgsförvaltningen. Foto: Johannes Löfgren

Anders Nielsen är 81 år och blev svensk mästare i ordvitsar 2012 och 2014. I samband med ett av mästerskapen mötte Anders programledaren David Sundin. Senare visade det sig att Sundin hade skrivit ett reportage om SM-finalen och Anders till tidningen Café.

”Maten är god och det är ett stort plus”

I reportaget skrev Sundin “Jag mötte honom, ordvitsarnas Zlatan”. Anders har också medverkat i Talang och i Filip och Fredriks tv-program. Idag skriver Anders ordvitsar i Örgryte och Härlanda Posten.

Anders började gå till Dickson för sex-sju år sedan. Första gången besökte han restaurangen själv men fick snabbt sällskap av andra gäster på Dickson.

– Maten är god och det är ett stort plus. Eftersom jag bor ensam är det guld värt att sitta här i två timmar och skratta, prata allvar och skämta, säger Anders Nielsen som är en av stamkunderna på Dickson.

Renato Hellstenius, 69 år, är en annan stamkund på Dicksons restaurang och äter här på veckodagarna. Det var efter pensionen som Renato började gå till Dickson. Han kände inte någon men presenterade sig för Anders som sedan bad Renato att slå sig ner bredvid honom. De fann varandra direkt genom goda samtal och skratt. Samtalen mellan gästerna är oftast lättsamma men det kan också bli allvarligare konversationer.

Gästerna trivs vid stambordet

På Dicksons restaurang finns det ett så kallat stammisbord som seniorerna brukar sitta vid. Det har varit tillfällen när de behövt sätta ihop flera bord för att alla ska få plats. Vid ett tillfälle

samlades över 20 personer som umgicks och åt lunch tillsammans. Här blommar gemenskapen oavsett vem du är. Det är personer som gärna delar med sig av sina tusentals olika historier. Det bästa med att vara på Dickson är god mat och härliga skratt menar Renato.

– På fredagskvällen längtar jag till måndag eftersom det inte är öppet på helger, säger Renato.

Restaurangerna är öppna för alla

Det finns bortåt 14 lunchrestauranger som är öppna för allmänheten på flera av Göteborgs Stads vård- och omsorgsboende runt om i staden. En av dessa är restaurang Dickson som ligger på

Birgitta Hjerpe, Ulla-Carin Färnhage och Johann Von Knif Kjellberg på Dicksons restaurang. Tillsammans har de nästan 100 års erfarenhet av att jobba i Göteborgs Stad. Foto: Johannes Löfgren

Danska vägen 61A i Dicksons hus Vård- och omsorgsboende.

Restaurangen är öppen för alla och erbjuder vällagad och näringsrik svensk husmanskost. De har också fullständiga rättigheter, det vill säga serverar vin, öl och andra alkoholdrycker. Just idag äter Anders stekt strömming med potatismos. Renato åt fisk igår och testar idag annan husmanskost från menyn.

– Man dömer en restaurang efter hur bra fisken är. Här är fisken helt suverän! Jag har aldrig ätit så mycket fisk som nu, säger Renato.

Viktigt att maten är näringsrik

– Det viktigaste för mig är mina gäster och att se till att de får en bra upplevelse. Alla vet hur viktigt det är med näringsrik mat. På Dickson är det ett måste att maten består av högvärdigt protein och bra fetter. Det ska vara gott och trevligt helt enkelt, säger Johann.

Johann näringsberäknar menyn så att hyresgästerna på bland annat Dicksons Hus Vård- och omsorgsboende ska få i sig det som de behöver. Det betyder också att gästerna som besöker restaurangen kan vänta sig varierad och nyttig mat.

Äter små portioner

– Våra hyresgäster äter små portioner och därför är det en utmaning att tillaga maträtter som mäter innehållskraven i små portioner. Alltså att gästen får i sig ordentligt med energi och näring, säger Johann.

Det är något Johann och hans kollegor har arbetat med i flera år. Tidigare har Livsmedelsverket varit tuffa med exempelvis mineraler och vitaminer i kosten, men nu ser de hellre, att man faktiskt äter maten som man tycker om.

– Vi ska få in så mycket energi och näring som möjligt i den lilla portionen. Det är så viktigt att jag kan inte nog poängtera det! säger Johann.

Pandemin har påverkat

Covid-19 har påverkat olika branscher och inte minst restaurangbranschen. Restaurang Dickson är inget undantag. Innan pandemin hade restaurangen cirka 80 gäster per dag. När pandemin slog till behövde de stänga verksamheten för lunchgästerna, men erbjöd take away. Det ledde till att restaurangen inte fick lika många gäster.

– Det är en stor skillnad mellan att sitta och äta och umgås än att hämta mat från en box. Nu när pandemin inte längre är lika aktuell är det många gäster som kommer tillbaka samtidigt som vi välkomnar fler lunchgäster. Här är alla hjärtligt välkomna! säger Johann.

Stekt strömming med potatismos och lingon står på menyn när Vårt Göteborg besöker Dicksons restaurang. ”Här är fisken helt suverän! Jag har aldrig ätit så mycket fisk som nu”, säger Renato. Foto: Johannes Löfgren