Ett hundratal personer från Storstadssatsningen i Göteborg och motsvarande verksamhet i danska städer möts under två dagar i Göteborg. De ska utbyta erfarenheter och lära av varandras utvecklingsarbete när det gäller att förbättra invånarnas livssituation och vända en negativ utveckling i bostadsområden.

– Det är viktigt att lära av varandra så man inte fastnar i sin egen stad och sitt arbetssätt, säger Lars-Gunnar Krantz som arbetar på stadskansliet med utvärderingar av Storstadssatsningen i Göteborg.

Storstadssatsningen i Göteborg sker i Bergsjön, Hjällbo, Gårdsten och Norra Biskopsgården.

Besök i stadsdelarna

Under onsdagen besöker de danska kollegorna Hjällbo, Gårdsten och Bergsjön för att få se vad som görs i Göteborg. På torsdagen blir det en konferens på Chalmers. Under konferensen presenteras en rad exempel på åtgärder för att påverka stadsdelars utveckling.

Det som tas upp är frågor som ökad sysselsättning för de boende i stadsdelarna, arkitektur och konst i bostadsområdena, en hållbar stadsdelsutveckling, trygga bostadsområden och brottsförebyggande arbete.

Danskarna hållit på längre

– Det är viktigt att se vad vi har att lära av vårat grannland som hållit på längre än vi i Sverige, säger Björn Wadefalk som är initiativtagare till konferensen och ansvarig för storstadsarbetet i Bergsjön.
4072.jpg
Detta är det första utbytet som Sverige har med Danmark när det gäller stadsdelsutveckling. Danmark har hållit på med projekt kring stadsdelsutveckling i ungefär ett par år längre tid än i Sverige.

Samma problem

– Danmark och Göteborg är så nära varandra. Vi har en liknande situation och arbetar med samma typ av frågor, säger Lars-Gunnar Krantz.

Den danska motsvarigheten till den svenska Storstadssatsningen heter kvarterslyft och arbetar med stadsdelar i flera städer i Danmark.

Det blir cirka 100 deltagare under konferensen och de workshops som ska hållas där kollegorna utbyter erfarenheter och lär av varandra. Det är ett medvetet val att inte fler ska delta.

– Det ska inte vara för stort. Det ska inte vara fler än att vi kan ha en aktiv diskussion på våra workshops, säger Lars-Gunnar Krantz.

Även kulturen kommer att diskuteras. Från London kommer den internationellt kände Charles Landry, som är chef för institutet Comedia. Han ska tala om kulturen och kreativitetens betydelse för arbetet med stadsutveckling.