Arbetar med utsatta barn. En delegation med sex lärare och socialarbetare från Vitryssland har i veckan gjort flera studiebesök i Göteborgs Stad. På torsdagen var de på Hisingen och fick veta hur Göteborg arbetar med familjehem.

– Vitryssland håller nu på att växla över från institutionsvård, alltså stora barnhem, till familjehem, säger Peter Håkansson, chef på Hisingens familjehemsenhet.

– Den övergången har andra länder i gamla Östeuropa redan gjort, så tidigare har vi haft studiebesök från bland annat Rumänien och Kroatien.

De vitryska gästerna kommer från Minsk. Samtliga är högskoleutbildade och arbetar praktiskt med utsatta barn. På torsdag förmiddag fick de lära sig mycket om svensk familjehemsvård under nästan tre timmar.

Digert program i Göteborg
– De frågade mycket konkret om allt vi gör, hur vi utreder och inte minst hur vi utbildar våra familjehem, säger Peter Håkansson.

Vitryssarna har varit i Sverige sedan förra helgen och har haft ett digert program under veckan. De har bland de annat varit på Dalheimers hus i Majorna och Ågrenska på Lilla Amundön.

Värd för besöket är Svenska kyrkan, Annedals församling, som har ett utbyte med Vitryssland. Eva Merje, tidigare stadsdelschef i Biskopsgården, är aktiv i det arbetet och var den som förmedlade kontakten med Peter Håkansson och hans kollegor. På fredagen åker vitryssarna tillbaka till Minsk.