”Samarbetet har verkligen fungerat bra”. Den ideella föreningen Förklädeshjälpen har tillverkat sitt sista skyddsförkläde. Totalt har gänget bidragit med 12 000 förkläden varav en stor del gått till Göteborgs Stad. Nu tackas de - och alla andra volontärer och donatorer - av Göteborgs Stad för sin insats under den pågående pandemin.

Stadsdelsdirektör Christina Eide ansvarar för samordningen av stadens skyddsutrustning under covid-19-pandemin.

När det uppstod ett akut behov av skyddsutrustning inom bland annat äldreomsorgen vädjade Göteborgs Stad om hjälp. Svaren kom från många olika håll, både från företag som donerade skyddsmaterial och frivilliga som satte igång att tillverka det som behövdes.

Christina Eide är stadsdelsdirektör i Askim-Frölunda-Högsbo och har under covid-19-pandemin ett särskilt samordningsansvar för skyddsutrustning i Göteborgs Stad.

– Jag vill rikta ett stort tack till alla som har bidragit. Deras arbete har varit mycket värdefullt och ökat säkerheten för våra brukare och medarbetare, säger hon.

Bra samarbete

Den akuta fasen är över, i alla fall för den här gången. Det finns kvalitetssäkrad skyddsutrustning i lager och leveranser på väg in så därför behövs inte längre de ideella krafterna i samma utsträckning.

– Vi är tacksamma över allt engagemang, samarbetet har verkligen fungerat bra, säger Christina Eide.

Carl Strandby och Laura Reusch var med under de sista timmarna som popup-fabriken var igång. Foto: Ninni Jonsson

På Förklädeshjälpen är det uppbrottsstämning. Popup-fabriken som har varit öppen varje dag mellan 10 och 18 sedan mitten av april ska stängas inom några timmar. Darijan Jelica har varit med från början.

– Vi ville hjälpa till och nu har vi uppnått vårt mål. Jag kan inte tänka mig ett bättra tack än att vi klarat vår uppgift, säger han.

Vänner för livet

Det var framför allt behovet av att göra en insats när samhället stod inför en kris som ledde till initiativet att dra igång fabriken. Fred Hedenberg kom med idén, spred den på sociala medier och via kontakter fick man snabbt tillgång till en lokal som stod tom och som är en del av A Working Lab Johanneberg Science Park.

På bara några timmar var produktionen igång och popup-fabriken blev både en möjlighet att få hjälpa till och en samlingsplats. Flera berättar om den goda stämningen.

– Jag har fått vänner för livet, säger Carl Strandby.