Möt vårdhunden Sophie! Bulldoggen Sophie och iPaden Double Robotics - båda kan bidra till ett gott liv för äldre göteborgare. Och båda finns med i Göteborgs Stads monter när Seniormässan öppnar på Svenska Mässan på tisdag 10 mars. ”Temat för vår medverkan är just "Ett gott liv för alla", säger Nina Lindberg Hamn, som samordnat Göteborgs Stads monter.

– Vi är flera förvaltningar och bolag som samlat våra verksamheter i en och samma monter, för att kunna möta seniorer och visa upp all den service och omsorg som staden har att erbjuda.

Bo bra på äldre dar
Mässan pågår på Svenska Mässan tisdag till torsdag och Göteborgs Stad har alltså samlat ihop sin ”senior-service” i en 60 kvm stor monter. Här finns äldreomsorgen i de tio stadsdelarna, Färdtjänsten och Konsument- och medborgarservice, som bland annat berättar om ekonomisk rådgivning och hur stadens Kontaktcenter kan ge vägledning.

Bostadsfrågan får stort utrymme i montern, med bland andra Boplats Göteborg, Fastighetskontoret och de kommunala bostadsbolagen inom Framtiden-koncernen.

Här kan man få information om trygghetsboenden och tillgänglighetsanpassade lägenheter och även hjälp att registrera sig på Boplats Göteborg. Trygghetsvärdar finnas på plats för att berätta mer om sin service.

Sover gott med tillsynskamera
– Bostadsfrågorna är viktiga för många äldre, säger Nina Lindberg Hamn.

– Det är bra att planera hur man vill bo i tid, så man exempelvis inte fastnar på tredje våningen utan hiss den dagen trapporna börjar bli besvärliga. Då kanske det är bättre att byta till en lägenhet i markplan.

I montern kan man också prova på aktiviteter och testa ny teknik som utvecklas för trygghet och självständighet, till exempel trygghetskameran som införs som alternativ till traditionell tillsyn i Göteborgs Stad under 2015. Alltså en kamera i lägenheten för tillsyn på distans.

I montern kommer även Double Robotics att demonstreras. Det är en rullande ställning med en iPad längst upp. Med iPaden som ögon och öron kan man besöka och ”ta sig runt i världen” på distans.

Göteborgs första vårdhundsteam på plats
Tidigare har träffpunkter i Göteborgs stadsdelar testat att besöka utställningar på stadens museer utan att vara på plats fysiskt. Göteborgs Stad äger ett par Double Robotics som nu testas för att öka kontakten mellan boende, anhöriga och omvärlden.

Stadens första vårdhund – bulldoggen Sophie – kommer också på besök, tillsammans med matte Yvonne Ericsson från äldreomsorgen i Askim-Frölunda-Högsbo. Sophie jobbar till vardags på ett äldreboende, men kommer att gästa montern varje dag under mässan.

Färdtjänsten kommer att visa sin nya app och den som vill kan enkelt själv boka resor via app eller dator (läs mer om den nya appen i artikeln som finns länkad nedan).

Seminarier, paneldebatter och styling
– Det viktiga för oss i montern är att finnas tillgängliga och att visa upp vilket stöd kommunen erbjuder och kunna svara på frågor. Genom att bjuda in olika gäster i montern under dagarna ser vi till att det hela tiden händer något, säger Nina Lindberg Hamn.

– Vi ordnar seminarier och paneldebatter, vi har fixare som tipsar om smarta prylar i hemmet, anhörigkonsulenter som berättar om vilket stöd de kan ge och vi har elever från Burgården som erbjuder senior-styling, vilket vi hoppas blir uppskattat.

Inträdet till mässan kostar 100 kronor. Och med entrébiljetten betald är alla seminarier och aktiviteter i stadens monter gratis och öppna utan föranmälan.