Göteborgs Stads första solrum för äldre invigs i slutet av den här veckan. På Morängatans äldreboende kan man njuta en stund av sol, värme, sand och palmer – till och med paraplydrinkar!

Solrummet invigs på fredag 12 mars men det har redan börjat användas så smått av de cirka 90 boende på äldreboendet. Personalen kan också boka sig på någon av de fem solstolarna och på sikt är tanken att rummet ska kunna användas av fler äldre i Örgryte.

”Harry Belafonte har varit väldigt populär”

– Fast det ligger långt fram. Nu är vi nöjda om det används varje dag av dem som så önskar, säger Margareta Bolin Olsson.

3870.jpg
Inredningen i rummet för tankarna till Bali eller Thailand. Här strålar konstgjort solljus över solstolarna. På golvet ligger sand som man kan sila mellan tårna, på väggarna sitter bilder av hav och palmer och ur högtalarna strömmar Hawaii-musik eller andra passande sånger.

– Man kan välja mellan olika musik-teman och jag vet att Harry Belafonte har varit väldigt populär hittills, säger Margareta Bolin Olsson.

Kan bli upp till 33 grader

Den som vill kan också beställa en paraplydrink eller ta med sig något eget gott att dricka.

Margareta Bolin Olsson betonar att solrummet inte är samma sak som medicinsk ljusterapi utan är tänkt som avkoppling i 20-30 minuter.

– Det kan bli rejält varmt i rummet, upp till 33 grader. Och solljuset aktiverar D-vitamin som stärker immunförsvaret. För människor som inte har lust eller ork att komma ut är detta ett gott alternativ, säger Margareta Bolin Olsson.

– D-vitamin behövs bland annat också för att kroppen ska tillgodogöra sig kalcium i maten och bygga upp skelettet, nog så viktigt för äldre personer, fortsätter hon.

Ett ”njutningskoncept”

Installationerna har kostat cirka 200.000 kronor och har bekostats bland annat med hjälp av sociala stimulansbidrag från staten. Solrummet finns i äldreboendets entréplan och tanken är att det ska kopplas ihop med ett bad och ett aktivitetscenter i huset.

– Vi har satsat mycket på att utbilda personal till beröringspedagoger som kan ge taktil massage. Alltihop blir till ett litet ”njutningskoncept” som vi tror är väldigt välgörande för vardagslivet, säger Margareta Bolin Olsson.

Fotnot:
UVB-ljuset i solrummet är identiskt med solljus men med färre ultravioletta strålar. Skadliga våglängder är borta och ligger inom ramen för gällande svenska bestämmelser. Den maximala vistelsetiden i solrummet är 60 minuter.