Får erbjudande i brevlådan. Fyller du 65 år i år och bor i Göteborg? Då kommer du att få ett erbjudande om gratis broddar hemskickat. “En bra förebyggande insats”, säger Andrea Fridlizius, utvecklingsledare på äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen.

Vi går mot kallare tider och det dröjer inte länge förrän den förrädiska halkan är här. Då kan ett par broddar på skorna komma väl till pass. I Göteborg får 6 256 personer som fyllt eller fyller 65 år under 2022 ett erbjudande om gratis broddar.

Går att prova på Allégården

Erbjudandet kommer i brevlådan den 13-14 oktober.

– I brevet står det om erbjudandet, hur de beställer och information att det går att prova modellerna under tre lördagar på Allégården i Haga. Det går dock inte att beställa eller hämta dem där. Det finns två modeller, en helfotsbrodd och en hälbrodd.

Personlig värdekod

Broddarna beställs med en personlig värdekod, antingen via en hemsida eller genom att ringa leverantörens kundtjänst. Erbjudandet gäller mellan 15 oktober och 15 december.

– Även om det inte är vinterväder just då så är det bra att passa på att använda erbjudandet då eftersom det inte går att använda efter den 15 december.

Nytta för enskild och samhället

Göteborgs Stad började dela ut gratis broddar till 65-åringar under 2013. Efter ett uppehåll under 2019 kom erbjudandet tillbaka under 2020. Ungefär hälften av 65-åringarna beställer broddar.

– Broddar är till nytta för den enskilde som kan röra sig mer säkert utomhus och slippa lidandet av fallolyckor, och även ur ett samhällsperspektiv eftersom broddar kan spara in på kostnaden för vård i samband med olyckan och även efteråt, säger Andrea Fridlizius.