”Stödet jag får ger trygghet och frihet”. Gun är gift med Makis som har sjukdomen Parkinson. Avlastningen paret Moursidis får genom äldreomsorgen i stadsförvaltningen Centrum gör att de båda kan fortsätta att leva ett gott liv.

Det blåser friskt när Makis och Gun Moursidis kliver ut genom porten på Södra vägen för att med hjälp av färdtjänsten ta sig till dagverksamheten på Krokslätt. Drygt 50 år har passerat sedan paret träffades för första gången bara ett stenkast härifrån, på Avenyn. Att kärleken fortfarande blomstrar märks i deras sätt att möta varandra.

– Grunden i vårt förhållande bygger på att vi har stor förståelse för varandra och ger varandra stor frihet, säger Gun och fortsätter:

66C8.jpg
– Inte minst eftersom Makis kommer från Grekland och jag från Sverige vilket betyder att två olika kulturer ska samsas i vardagen.

”Ett tillfälle att hämta kraft”
Makis har Parkinsons sjukdom som påverkar rörelseförmågan. Du märker av det främst genom att hans händer skakar, att han tappar ett och annat ord samt att balansen sviktar. Eftersom Makis också ser och hör dåligt behöver han hjälp med det mesta, alltifrån att duscha till att komma upp ur sängen. Men glädjen över livet, nyfikenheten och humorn brinner lika starkt som tidigare.

– Stödet min fru ger mig betyder allt. Hade jag inte henne hade jag legat kvar i sängen och ropat hallå, säger Makis.

Han bor hemma med Gun två veckor i taget och sedan två veckor på växelboendet på Krokslätt. Han åker också till dagverksamheten på Krokslätt tre dagar i veckan. Någon kväll i månaden får Gun avlösning i hemmet och kan gå på något av de kulturarrangemang som hon uppskattar.

– Det stöd jag får som anhörigvårdare ger mig både trygghet, frihet och är ett tillfälle att hämta kraft. När Makis är på växelboendet kan jag sova hur länge jag vill, göra precis vad jag vill och resa bort om jag vill.

I trygga händer
På dagverksamheten är fikat redan i full gång. Susanne Andreasson och Madeleine Christensson möter upp och hälsar med värme på både Makis och Gun.

– Vi får ett fantastiskt bemötande av personalen här. Det betyder allt för mig att jag kan lämna Makis och känna mig trygg med att han har det bra, säger Gun.

På dagverksamheten fikar deltagarna, äter lunch tillsammans och deltar i olika aktiviteter. Det kan vara enkla promenader, bingo, frågesport, musik eller gymnastik. Perfekt samvaro för Makis som kan vila när han behöver, men också delta i en social gemenskap. Perfekt för Gun som kan göra vad hon önskar under tiden som Makis har det bra.

– Jag skulle vilja göra mer saker, och orka vara mer aktiv. Men vi har ett bra liv jag och Gun, ett lugnt och bra liv, säger Makis.