Hälsoprojektet GUTS, Gunnareds unga tjejer i samverkan, som fick pengar från EU i våras har börjat sin verksamhet i Lövgärdet. På torsdag är det öppet hus i de nya lokalerna på Vaniljgatan. Redan har ett drygt 50-tal tjejer börjat komma regelbundet på tjejträffar en gång i veckan.

GUTS är ett hälsoprojekt för unga tjejers fysiska, psykiska och sociala hälsa. På Vaniljgatan i Lövgärdet ligger lokalen där unga tjejer mellan 13 och 20 år kan träffa varandra och få råd och stöd av bland annat kurator,
dietist och sjuksköterska.

Intresset är stort

– Vi fick tillgång till lokalerna i slutet av september. Jag har tagit kontakt med tjejer via nätet och samlat dem. Sen diskuterade vi hur lokalerna skulle disponeras. Tjejerna har jobbat stenhårt, spacklat och målat och inrett. Det märks att det finns ett stort intresse, säger projektledare Eva Barron.

De tjejer som engagerat sig hittills kommer från alla olika världsdelar, ungefär en fjärdedel har svensk bakgrund. Alla tjejer i åldersgruppen 13-20 år är välkomna men projektet riktar sig till tjejer i Lövgärdet och Angereds centrum så den gruppen kommer att ha förtur om intresset blir väldigt stort.

Olika gruppverksamheter

– Nu är lokalen är färdig att tas i bruk för basverksamheten, tidbokningen är igång från och med tisdag kväll. Vi ska ha möteskvällar två kvällar i veckan där tjejer ska kunna komma och fika och träffa oss vuxna med olika yrken. Utifrån det ska vi starta andra verksamheter, som stödgrupper och tjejgrupper. Projektet syftar ju till att stärka tjejerna här i området.

På torsdag den 6 november klockan 16-18 är det öppet hus i GUTS lokaler på Vaniljgatan 23.

Fakta:
Projektet GUTS är ett samarbete mellan olika verksamheter i Gunnared och ska löpa under tre år. Projektet delfinansieras med EU-pengar som delas ut inom ramen för URBAN II – EU:s stadsutvecklingsprogram.