Även 80-åringar kan ha en "pt".
På Glöstorpshöjdens äldreboende i Tuve finns ett gym - och framförallt en personlig tränare (populärt kallat pt) som hjälper de äldre att hitta rätt övningar. En starkare kropp och ett rikare socialt liv är resultatet för de omkring 70 män och kvinnor i åldrarna 65 till 90 år som tränar regelbundet.
När Glöstorpshöjden byggdes för tre år sedan inredde man även ett gym i lokalerna. Det var främst tänkt för de anställda, men personalen utnyttjade det sällan.
– Vi tänkte att då bjuder vi in seniorerna istället, ser om de är intresserade. Och det var de verkligen! säger Margareta Andersson som är verksamhetsutvecklare för äldreomsorgen på Norra Hisingen.
Idag är det ett 70-tal personer mellan 65 och 90 år som tränar regelbundet på gymmet. Några är boende på Glöstorpshöjden, men de flesta kommer utifrån. Och kanske bidrar träningen till att fler kan bo hemma längre.
– Personalen på vårdcentralen i Tuve säger att många av de som tränar regelbundet har fått ner sitt blodtryck, plötsligt har de ingen yrsel längre och de har fått bättre balans.
Lunchsällskap på köpet
Gymmet betyder mycket socialt också. Margareta Andersson har vid två tillfällen utvärderat vad den regelbundna träningen ger de äldre. Resultaten visar att de känner sig piggare och att de har börjat tänka mer på vad de äter och dricker.
– Men träningen betyder mycket socialt också, de upplever att de har fått mer mening i sin vardag. Ibland går de och äter gemensam lunch efteråt, och det är några som har börjat gå ut och promenera tillsammans.
Den personliga tränaren är viktig. Hon bedömer vad varje person klarar av och föreslår övningar som innebär en lagom utmaning. Förutom att träna balansen finns övningar för att öka muskelstyrkan och förbättra konditionen. Tränaren får de äldre att känna sig trygga, men också att våga.
– De blir bekräftade i att de fortfarande klarar väldigt mycket. En del har aldrig jobbat med gymredskap tidigare, säger Margareta Andersson.
Musklerna är viktiga
Ungefär en tredjedel av de som går regelbundet på gymmet är män. En av dem är Osborne Johansson, 84. Han bor med sin fru Anna-Greta i ett kedjehus i Tuve. För ett år sedan fick de information om gymmet på en äldreträff, och bestämde sig för att prova.
– Förra vintern var väldigt lång, och vi kom inte ut som vi brukar. Vi blev sittandes för mycket hemma och jag kände ju hur musklerna började förtvina, säger Osborne.
Nu har han tränat regelbundet i ett års tid, och tvekar inte på frågan om vad tiden på gymmet ger.
– Den ger mig muskler! Trots att jag är så gammal.
Till en började tränade Osborne och Anna-Greta två gånger per vecka, men efter ett tag utökade de till tre. Osborne har successivt ökat belastningen på redskapen.
Vill klara sig själva
– Jag har haft väldigt ont i min axel i många år. Jag har tagit tabletter och smörjt på salva, men det har inte hjälpt. När jag tränat ett halvår kände jag att herre gud, jag är ju bra i axeln! Förut kunde jag inte lyfta högerarmen mer än litegrann, nu går det utan problem, säger han och vevar med armen för att demonstrera.
Hans fru som är yngre, ”hon är bara 77”, har haft otur att drabbas av bland annat stroke och infarkt. Men även hon tränar.
– Den enda skillnaden är att jag boxas, det gör inte hon. Annars gör hon samma övningar, fast med lägre belastning. Det gör henne väldigt gott.
Till kedjehuset hör en liten trädgård som paret fortfarande klarar att sköta. Osbornes mål med träningen är att hålla sig i en sådan form att han och Anna-Greta kan bo kvar hemma och klara sig själva så länge som möjligt. Och han konstaterar att träningen stärker både kroppen och humöret.
Intresset är stort
Margareta Andersson har fått i uppdrag att se över det förebyggande hälsoarbetet bland äldre i Norra Hisingen. Förutom i Tuve finns på ett par andra ställen i stadsdelen mindre gym, och kanske skulle det vara möjligt att ha en instruktör som åker runt och hjälper seniorer med träningen på olika platser.
– Det är svårare för äldre att känna sig hemma på vanliga gym. Det går för fort, och det är ofta hög musik. Man måste få lite hjälp och kunna känna sig trygg.
Översynen ska vara klar den 31 maj.
Margareta Andersson kommer att berätta om erfarenheterna från gymmet på Glöstorpshöjden på Mötesplats Äldreomsorg som äger rum 4-5 maj i Folkets Hus i Göteborg. Det är Göteborgsregionen som en gång per år samlar alla som jobbar inom äldreomsorgen, för att de ska kunna utbyta erfarenheter.