…idag är det internationella sjuksköterskedagen. Du är sjuksköterska och utvecklingsledare för forskning och utveckling i Göteborgs Stad. Varför firar vi den internationella sjuksköterskedagen?

Ramona Schenell, sjuksköterska och utvecklingsledare för forskning och utveckling i Göteborgs Stad. Foto: Privat

– Idag är det Florence Nightingales födelsedag och hon är den mest berömda sjuksköterskan genom alla tider. Florence Nightingale blev känd för sitt arbete på ett militärsjukhus under Krimkriget på 1800-talet när hon sänkte dödligheten från 42 till 2 procent genom att införa stränga hygienrutiner och ge de sårade soldaterna god omvårdnad och bra kost. Hon startade även den första riktiga sjuksköterskeutbildningen som var både praktisk och teoretisk och arbetade hårt för att vården skulle utgå från evidens.

Du har engagerat dig i Svensk sjuksköterskeförening, vad spännande – berätta mer

– Även om Florence gjorde ett fantastiskt arbete finns det fortfarande mycket kvar att göra för patientsäkerheten och sjuksköterskors professionella utveckling. Som styrelseledamot i Svensk sjuksköterskeförening arbetar jag för alla sjuksköterskor överallt.

Varför är det viktigt att bevaka och lyfta fram det kommunala hälso- och sjukvårdsperspektivet?

– I äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen har vi över 600 sjuksköterskor som gör ett fantastiskt jobb varje dag och bidrar till att göteborgare inte behöver läggas in på sjukhus trots att de har stora behov av vård och omsorg.

Till sist, hur ska du själv fira idag?

– Jag har en spännande arbetsdag med många möten, både med sjuksköterskor och kollegor från andra yrkesgrupper men jag ska också gå in på Svensk sjuksköterskeförenings webbplats där det finns en hälsning till alla sjuksköterskor från sjukvårdsministern Acko Ankarberg. Det finns även flera korta filmer och poddavsnitt där sjuksköterskor från hela landet berättar om sitt arbete.

Är du nyfiken på filmerna och podd-avsnitten kan du besöka Svensk sjuksköterskeförenings webbplats!