Välfyllt program. I höstas började Hälsolots i Centrum, Majorna och Linné att erbjuda online-grupper på grund av pandemin. Nu är det dags att anmäla sig till vårens kurser. 3 februari startar en existentiell samtalsgrupp där deltagarna samtalar om frågor som berör på djupet.

Hälsolots är en folkhälsoinsats som funnits i stadsdelarna Centrum och Majorna-Linné sedan 2007. Barnvagnspromenader med fysioterapeut, sömnkurser och olika samtalsgrupper är en del av det som erbjuds.

Vårens program är välfyllt trots pandemin, och de aktiviteter som genomförs utomhus fortsätter nästan som tidigare.

– Vi har skjutit på starten för några av programpunkterna. Barnvagnspromenaderna brukar börja i februari, men nu blir det i mars i stället. Vi räknar också med att vi inte kan ha lika många deltagare som vanligt, säger Maria Andersson, hälsoinformatör på Hälsolots Centrum Majorna-Linné.

Präst samtalsledare

 Det blir två existentiella samtalsgrupper online under våren och den ena startar redan inom kort, 3 februari. Gruppen leds av Pontus Nilsen, präst i Oscar Fredriks församling.

– Den riktar sig till alla som vill prata om livsfrågor – sådant vi sällan sätter ord på förrän vi står inför en kris. Vad är viktigt i livet, vad är inte viktigt? Vi tror det är bra att prata om de här frågorna innan vi hamnar i en livskris, säger Maria Andersson och fortsätter.

– Metoden med samtal kan kännas obekväm till en början och det säger vi också till deltagarna, men människor mår bra av att få sin röst hörd. Den största vinsten för deltagarna är ofta att höra om andras liv – att vi alla är människor och bär på de här känslorna.

Har fått bra gensvar

 Den andra existentiella samtalsgruppen online startar 3 mars med Miriam van der Valk, filosofisk praktiker, som samtalsledare. Det handlar om totalt nio tillfällen.

Samtalsgrupperna brukar vanligtvis vara fysiska och hållas i anslutning till biblioteken. Men i höstas fick Hälsolots öppna upp för andra former.

– Vi har fått bra gensvar på online-grupperna. Många var förvånade över hur bra samtalen kunde bli och det blev färre frånfall än på fysiska kurser. Vi tror dock på det fysiska mötet och vill återgå till det när det är möjligt, men nu gör vi det bästa av situationen.

Kostnadsfritt att delta

Det går bra att anmäla sig till Hälsolots programpunkter på halsolots@socialcentrum.goteborg.se eller 031-365 70 54.

Det är fritt fram för alla invånare i Göteborg och kranskommuner att anmäla sig, och deltagandet är kostnadsfritt. För onlinekurserna krävs att deltagarna har en internetuppkoppling, en mejladress och en dator med kamera eller smartphone.