Nya alternativ till sundare liv. Rullande marknadsföring, uppsökande verksamhet, nytt program – nu satsar Hälsolots i Centrum och Majorna/Linné på att hitta fler göteborgare som vill ta hand om sin kropp och själ.

Det var 2004 som Hälsolots introducerades som ett samarbete mellan stadsdelsförvaltningarna Centrum och Majorna-Linné och Hälso- och sjukvårdsnämnden i Göteborg. En satsning på att stimulera stressade stadsbors omtanke om sin egen hälsa.

– Men det känns som att många fortfarande inte riktigt känner till oss, säger Anna Orwallius som tillsammans med kollegan Sanna Ölund nu tar lite nya grepp för att sprida informationen om vad man har att erbjuda.

Cyklar runt för att synas
– För att synas lite extra har vi köpt in två robusta svarta cyklar med lite speciellt utseende – pakethållare fram, och reklamskylt under ramen – så att det verkligen syns när Sanna och jag är ute för att jobba med olika aktiviteter, säger Anna Orwallius.

Onsdagarna den 31 augusti och den 7 september planerar man lite extra cykelrundor i stadsdelarna för att visa upp sig och presentera höstens många nya programpunkter. Den första onsdagen avrundas med två timmar på Majornas bibliotek – den andra med ett besök på Guldhedens bibliotek.

– Det hoppas vi ger många tillfällen att berätta om våra föreläsningar och kostnadsfria drop-in-aktiviteter, säger Anna Orwallius.

Sömnkurs och rådgivning
Barnvagnspromenaderna tillhör dem som varit riktigt populära redan tidigare. Fortsättning följer förstås för dem. På olika nivåer – fyra gånger i veckan.
Medveten morgon kallas vandringarna i Trädgårdsföreningen med utrymme för avslappningsövningar för hela kroppen.

Förutom de fria drop-in-övningarna finns det ett kursutbud – bland annat en sömnkurs – som kräver föranmälningar och sträcker sig över flera träffar. Dessutom erbjuder apoteken rådgivning om hur man till exempel kan man komma igång med olika former av fysisk aktivitet.

– De som bor i här i de centrala stadsdelarna har ofta hög stressrelaterad ohälsa – och vi försöker erbjuda alternativ för dem som sällan eller aldrig rör på sig överhuvud taget. Aktiviteter på en lugn nivå så att alla kan vara med, säger Anna Orwallius.